Songun (korejski: 선군정치) je naziv za službenu vojnu politiku Sjeverne Koreje temeljem koje Korejska narodna armija ima prioritet prilikom alokacije resursa i državnih pitanja. Naziv se često prevodi kao "vojska prije svega". Songun služi kao oslonac državne i ekonomske politike Sjeverne Koreje i to kroz tri aspekta:

  1. "Songun politika" dominira političkim sustavom
  2. "Songun ekonomska izgradnja" dominira ekonomskim sustavom
  3. "Songun ideologija" služi kao ideološka osnova
Sjeverna Koreja je najmilitariziranija zemlja na svijetu, a broj aktivnih, rezervnih i paravojnih formacija Korejske narodne armije gotovo je jednak broju stanovnika u dobi od 25 do 40 godina.

Songun kao politika izdiže Korejsku narodnu armiju do razine državne funkcije, sukladno trećem stupu Kim Il-sungove Juche ideologije. Narodna armija tako zauzima prvo mjesto u sjevernokorejskom društvu te ima prioritet u vladinoj politici. Osim što dominira unutarnjom, Songun vodi i vanjsku politiku Sjeverne Koreje. Sama ideologija nastala je po uzoru na maoističke koncepte, a njezinim se začetnikom smatra Kim Jong-il, koji je istu iskoristio kako bi uspješno proveo tranziciju vlasti 1994. godine. Ona je kasnije unesena i u ustav te egzistira paralelno s Juche politikom.