Somalci

(Preusmjereno sa stranice Somalijci)

Somalci ili Somalijci je naziv za etničku grupu koja čini domorodačko stanovništvo Sjeveroistočne Afrike (također poznate kao Rog Afrike). To je narod afričkog porijekla. Govore somalskim jezikom, koji je dio afroazijatske jezične porodice (podgrupa: Kušitski) te tako srodan Oromo jeziku, Sidamo jeziku, afarskom jeziku, Agawu i Beja jeziku, isto kao i arapskom jeziku. Smatra se danas ima između 10 i 20 miliona Somalaca, uglavnom u Somaliji (preko 8 miliona), Etiopiji (3-5 million), Džibutiju (250,000), sjeveroistočnoj Keniji (240,000) te nepoznat ali prilično velik broj koji živi van regije, uglavnom u SAD i sjevernoj Evropi.

Somalci

Porijeklo uredi

Ne postoji konsenzus o porijeklu Somalaca; međutim, različite naučne discipline se trude pronaći odgovor na to pitanje. Ime Somalci dolazi od riječi "Somaal", što znači "obala" na arapskom. [1] Arhivirano 2011-06-09 na Wayback Machine-u

Historija uredi

Regije gdje su Somalci domorodačko stanovništvo

Malo toga se sa sigurnošću zna o prisutnosti Somalaca u drevnoj Somaliji. Neki tvrde da su Somaliju nastanjivali Oromoi, etnička grupa u današnjoj Etiopiji. Pronađene su pećinske slike drevnih ljdui u Somaliji kojisu običavali štovati kravljeg boga zvanog Waaq. Somalija je također trgovala s starim Egiptom. Stari Egipćani su Rog Afrike nazivali Punt, te Somalci Punite (i.e., narod Punta) smatraju svojim precima. Obala južne Somalije bila je nekoć važan trgovački centar gdje se nabavljalo zlato, životinje, slonovača i druga roba.

Somalija uredi

Somalci čine većinu somalskog stanovništva i, prema današnjim procjenama, čine barem 80 % ukupnog stanovnuštva. (Neke procjene navode brojku od 97%, ali to je teško provjeriti s obzirom na nesposobnost somalske države da vodi takve statistike u proteklom desetljeću). Oni su po tradiciji nomadska etnička grupa, ali od kraja 20. vijeka su se mnogi od njih naselili po gradovima. Somalci su podijeljeni u mnoge klanove i pod-klanove od kojih su najznačajniji:

Religija uredi

Somalci su uglavnom sunitski muslimani. Bili su među prvim Afrikancima koji su se preobratili na islam, davno prije Sjeverne Afrike i drugih oblasti. Prije proebraćenja na islam, mnoge somalske grupe su štovale Waaqa.