Ovo je japansko ime; porodično ime je Soga.

Soga no Iname (蘇我 稲目? 506? - 22. mart 570). Soga no Iname je bio japanski velikodostojnik i državnik, odnosno poglavar klana Soga u doba vladavine cara Kimmeija u Asuka periodu. Bio je prva osoba za koju se pouzdano zna da je noslila titulu Ōomi (536). Bio je sin Soga no Kome i otac Soga no Umakoa.

Soga no Iname je svoju moć ojačao udavši dvije kćeri - Soga no Kitashihime i Soga no Oanegimi - za cara Kimmeiha. Njih dvije su rodile buduće vladare - cara Yōmeiha, cara Sushuna i caricu Suiko - kao i brojne druge prinčeve i princeze.

Soga no Iname je najpoznatiji kao rani pokrovitelj budizma, koga je prema Nihon Shokiju doveo na dvor Yamatoa i Paekchea godine 552. [1] Protiv Inamea i uvođenja strane religije su se pobunili Mononobe no Okoshi i Nakatomi no Kamako. To je bilo uzrokom dugodišnjem suparništvu klana Soga s jedne, te klanova Mononobe i Nakatomi s druge strane. Godine 587. je Inameov sin Soga no Umako porazio Okoshijevog sina Mononobe no Moriyaa, a nešto kasnije su Inameovi unuk Soga no Emishi i praunuk Soga no Iruka bili poraženi od Kamakovog potomka Nakatomi no Kamatarija u incidentu Isshi 645.

Izvori uredi

  1. Prema tekstu Jōgū Shōtoku Hōō Teisetsu to se dogodilo 538.