Kulturna antropologija

(Preusmjereno sa stranice Socio-kulturna antropologija)

Kulturna antropologija je disciplina unutar antropologije čiji je predmet kulturna i društvena sredina ljudi i njen uticaj na čovekovo ponašanje i mišljenje. Ona posebno proučava kulturne i društvene institucije, norme i obrasce ponašanja, načine života, stilove podizanja dece, zatim magijske i religiozne običaje i obrede, kao i norme, vrednosti, mišljenja i verovanja koji su tipični za datu kulturu.[1] Naziva se još i socio-kulturna antropologija.

Istorijat uredi

Antropologija je institucionalizovana krajem XIX veka u zapadno-evropskim zemljama. Na svom početku, podrazumevala je istraživanje „egzotičnih“, udaljenih, ne-evropskih zajednica i njihovog celokupnog načina života. Krajem prve polovine 20. veka, antropologija se usmerava ka društvima u kojima je nastala. U istom periodu se javljaju brojne poddiscipline (antropologija politike, urbana antropologija, antropologija organizacija...).

Metodologija uredi

Klasični antropološki metod je posmatranje sa učestvovanjem (naziva se i terenski rad ili etnografski rad). Takozvana opservacija sa participacijom najčešće podrazumeva antropologov jednogodišnji boravak među ljudima koje proučava i deljenje njihovog načina života. Nakon terena, antropolog/antropološkinja piše studiju u kojoj opisuje način života zajednice sa kojom je živela/živeo.

Teorijski i analitički, antropologija je danas jako razvijena nauka, koja deli probleme, krize i metodološki aparat sa mnogim drugim društvenim disciplinama, poput sociologije, psihologije, studija kulture, postkolonijalnih studija, studija roda, i tako dalje.

Poznati predstavnici uredi

Izvori uredi

  1. Ovaj članak, ili jedan njegov segment, izvorno je preuzet iz knjige Ivan Vidanović "Rečnik socijalnog rada" uz odobrenje autora.

Eksterni linkovi uredi