Socijalistička radnička partija Hrvatske

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) je krajnje lijeva politička stranka u Hrvatskoj. Osnovana je 25. listopada 1997. godine. Ima oko 1750 članova i najveća je socijalistička organizacija u Hrvatskoj.

Političko usmjerenje i programUredi

SRP se pozicionira na lijevom rubu političkog spektra, nastojeći pokriti vrlo širok segment socijalističkih strujanja i ideja od socijaldemokratskih i ekološko i kršćansko socijalističkih do tradicionalno komunističkih. Detaljan i elaboriran program stranke je velikim dijelom inspiriran titoističkom inačicom komunističkih ideja, kako zbog pozitivnog stava prema Josipu Brozu Titu tako i zbog zalaganja za samoupravljanje i neposrednu (ili neposredniju) demokraciju a i za pluralizam vlasništva nad sredstvima za proizvodnju sličan onome kakav je razvijan od strane Markovićeve vlade u posljednjim godinama jugoslavenskog socijalizma. Ipak, SRP dosljedno pokazuje kritičnost prema nedemokratskom socijalizmu kakav je razvijen u SSSR-u i drugim socijalističkim državama uključujući i SFRJ. SRP se kao i većina ljevičarskih stranaka protivi svim oblicima diskriminacije, primjerice, zapažena je podrška Zagreb Prideu. Među rijetkim je strankama koje se protive ulasku Hrvatske u savez NATO.

Povijest i djelovanje strankeUredi

Osnivač stranke i prvi predsjednik je Stipe Šuvar, koji na tom mjestu ostaje do travnja 2004. kada ga zamjenjuje Ivan Plješa. Tada dolazi i do sukoba oko orijentacije i imena stranke te Šuvar i manja grupa istomišljenika osnivaju Socijalističku partiju. Dio članova stranke na čelu sa Draganom Batkom 2005. osniva Komunističku partiju Hrvatske koja se zbog nedovoljnog broja članova ne uspijeva registrirati.

SRP izlazi na izbore, ali dosada sa slabim uspjehom. Na parlamentarnim izborima 2000. dobija između 0.27% (X. IJ - Split) i 1.06% (VIII. IJ - Pazin), dok u III. IJ - Varaždin ne izlazi na izbore. Na slijedećim izborima, 2003. dobija između 0.29% (III. IJ - Varaždin) i 1.41% (VIII. IJ). Krajem 2006. bivši zastupnik SDP Ivan Ninić pokreće inicijativu za ujedinjenje vanparlamentarne ljevice koja završava sa djelomičnim uspjehom. Veći dio stranaka, uključujući SRP stvara koaliciju pod nazivom Udružena ljevica, dok se manji broj stranaka rasformira a članstvo se udružuje u novoosnovanu stranku Ljevica Hrvatske. Između te dvije grupe još nije postignut dogovor o izbornoj suradnji.

U skladu sa programom stranke koji potiče osnivanje frakcija, unutar SRP djeluju i različite formalne i neformalne grupe. Tako se 1998. osnivaju Mladi socijalisti koji 2006. mijenjaju ime u Socijalistička omladina Hrvatske. U kolovozu 2007. osniva se Klub komunista kao i neformalna grupa Radnička borba koja okuplja "krajnje lijeve, revolucionarne i anti-staljinističke pripadnike partije" sa nakanom pretvaranja u hrvatski odjeljak trockističke 4. Internacionale. Tijekom 2007. se intenzivira prisutnost stranke na Internetu, a grupa aktivista počinje i sa izdavanjem od SRP-a nezavisnog ali idejno bliskog ljevičarskog časopisa Novi Plamen.

Stranka izdaje Novosti s ljevice - bilten SRP-a. Organizacija u Splitu izdaje vlastitu novinu Gariful (Karanfil). Svi navedeni časopisi su dostupni na Internetu.

FunkcijeUredi

  • Predsjednik: Vlado Bušić
  • Zamjenik predsjednika: Mario Jarki
  • Potpredsjednik: Hinko Seglin
  • Tajnik:
  • Predsjednik Glavnog odbora: Ivan Grbac

Vanjske povezniceUredi