Socijaldemokratska stranka (Srbija)

Socijaldemokratska stranka (skraćeno: SDS) je politička partija u Srbiji. Osnivač i predsednik stranke je Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i Demokratske stranke. Nastala je izdvajanjem jedne frakcije iz DS-a početkom 2014. godine. Socijaldemokratska stranka prilikom registracije u registru političkih partija Republike Srbije, nosila je ime Nova demokratska stranka, na prvom kongresu 2014. godine ime je promenila u Socijaldemokratska stranka.[2][3][4][5]

Socijaldemokratska stranka
SDS
Predsednik Boris Tadić
Koalicija BORIS TADIĆ — Nova demokratska stranka — Zeleni, LSV — Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma
Osnovana Neformalno osnivanje:
29. januar 2014.
Formalno osnivanje:
18. jul 2014.
Prethodne stranke Demokratska stranka (deo članstva)
Sedište Vatroslava Jagića 5, Beograd
Država  Srbija
Broj članova (februar 2014) 1.100 [1]
Ideologija Socijaldemokratija,
Evropeizam
Politička pozicija Levi centar
Narodna skupština Republike Srbije
9 / 250
Skupština AP Vojvodine
1 / 120
Boje crvena, bela
internet stranica

Formiranje NDS — Zeleni i izbori 2014. uredi

Već krajem 2012. godine, nakon prelaska u opoziciju i kad je Dragan Đilas postao predsednik Demokratske stranke a Tadić počasni predsednik počele su podele unutar DS-a. Uoči vanrednih izbora 2014. Boris Tadić je pokušao da povrati vlast u stranci ali bez uspeha i iz tog razloga početkom februara zajedno sa 6 poslanika napustio je DS i otpočeo kreaciju nove partije[6].

Njen ideološki lider stranke je bivši predsednik Republike Srbije Boris Tadić, izabran 2014. godine. Na vandrednim parlamentarnim izborima u Republici Srbiji 2014. godine učestvuje u koaliciji i osvaja devet poslaničkih mesta, u Skupštini Srbije. U Skupštini Vojvodine, u martu 2014 godine je formiran poslanički klub tadašnje neregistrovane Nove demokratske stranke od četiri bivša poslanika Demokratske stranke i jednog poslanika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, time je Nova demokratska stranke dobila pet poslanika u Skupštini Vojvodine.

U aprilu 2014. godine biva najavljeno iz rukovodstva tadašnje neregistrovane Nove demokratske stranke i Zelenih Srbije da su odpočeli proces razdvajanja, Zeleni Srbije su vratili svoje staro ime a tadašnja neregistrovana Nova demokratska stranka je registrovana kao nova partija u registru političkih stranaka, razlog razdvajanja je postignut cilj i ulazak u Skupštinu Srbije, tadašnje neregistrovane Nove demokratske stranke i registrovane stranke Zelenih Srbije. U julu 2014. godine dolazi do konačnog razilaženja tadašnje neregistrovane Nove demokratske stranke i registrovane stranke Zelenim Srbije, tom prilikom Zeleni Srbije vraćaju svoje prvobitno ime stranci Zeleni Srbije.[7][8][9][10][11] Tadašnja neregistrovana Nova demokratska stranka je ušla 2014. godine u Skupštinu Srbije i Skupštinu Vojvodine, kao neregistrovana partija, kroz već postojeću registrovanu stranku Zeleni Srbije koja je privremeno promenula ime u Nova demokratska stranka — Zeleni, na takav korak tadašnja neregistrovana Nova demokratska stranka se odlučila jer nebi uspela da se u kratkom vremenoskom roku od svog neformalnog osnivanja 29. januara 2014. godine da se registruje kao politička stranka i da ulazi u koaliciju sa registrovanim strankama, do parlamentarnih izbora 2014. godine.

Koalicija oko tadašnje neregistrovane Nove demokratske stranke ušla je u Skupštinu Srbije i osvojila osamnaest poslaničkih mesta, prvenstveno zahvanjujući dugogodišnjoj parlametarnoj stranci Ligi socijaldemokrata Vojvodine, popularnosti njenog predsednika stranke Nenada Čanka, i popularnosti bivšeg Predsednika Srbije Borisa Tadića jer neregistrovana Nova demokratska stranka u tenutku parlamentrarnih Izbora 2014. godine i nakon izbora nije imala usvojen niti statut niti program stranke.

Stanka je izašla na izbore u koaliciji sa strankom Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića (koja je već 2013. formirana od disidenata DS-a), Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Zelenim Srbije, Demokratskom zajednicom vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu i Demokratskom levicom Roma[12]. RIK-u je prijavljena pod rednim brojem 11. pod imenom
Boris Tadić — Nova demokratska stranka — Zeleni, LSV — Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma[13].

Vidi još uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi