Socijaldemokratska partija Austrije

Socijaldemokratska partija Austrije (njemački:Sozialdemokratische Partei Österreichs ili SPÖ) je jedna od najstarijih politički stranki u Austriji. SPÖ je jedna od dvije glavne stranke u Austriji, koja je poznata po snažnim vezama s radničkim sindikatima i Austrijskom komorom rada (Arbeiterkammer).

SPÖ je nastala udruživanjem raznih socijalističkih i anarhističkih grupa u austrijskom dijelu Austro-Ugarske. Proces koji je neformalno započeo još 1874. završen je prvim kongresom, a njegov završetak 1.1. 1889. se drži kao datum osnivanja stranke.

1896. godine se iz nje izdvojila Jugoslovenska socijaldemokratska stranka koja je djelovala u Sloveniji, Istri i Dalmaciji.

SPÖ, koja se orijentirala prema socijaldemokraciji, se vrlo brzo nametnula kao vodeća radnička stranka, a 1911. je imala najviše mjesta u carskom parlamentu. Godine 1914. je, poput mnogih socijaldemokratskih stranki, podržala ulazak svoje države u prvi svjetski rat. Međutim, krajem 1918. je bila ključna u događajima koji su nakon raspada Austro-Ugarske od Austrije načinili republiku.

U prvim godinama nove republike, SPÖ je pod nazivom SDAPÖ vladala u koaliciji s centrističkim Kršćanskim socijalistima, ali je stranka zabranjena nakon nemira 1934. godine u kojima je sudjelovala i njena stranačka milicija.

SPÖ je postala legalna tek 1945. godine. Otada je često na vlasti, obično u velikoj koaliciji s demokršćanskom Narodnom strankom.

Na izborima u jesen 2006. je osvojila najviše glasova te je zajedno s Narodnom strankom formirala koalicijsku vladu.

Od 2023. Andreas Babler bio je predsjednik.

Vanjski linkovi uredi