Koordinate: 43° 35' SG Š 39° 44' IGD

Soči (na ruskom Сочи) je grad na Crnom moru u Rusiji. Nalazi se u Krasnodarskoj oblasti na granici sa Gruzijom. Soči ima 334000 stanovnika, po popisu iz 2008. godine. To je jedno od omiljenih letovališta Rusije.

Soči - Pogled s mora

Istorija uredi

Od 6. do 15. veka oblast kasnijeg grada Soči pripadala je pravoslavnoj kraljevini Abhaziji. Još uvek se mogu naći tragovi jedne vizantijske bazilike iz 11. veka. Od 15. veka ovu oblast su osvojili Turci. Konačno, posle uspešnog rata protiv Turaka, ova oblast je ugovorno prešla pod rusku vlast 1829. godine.

Soči je osnovan 1838. godine pod imenom Aleksandrija kao vojno utvrđenje. 1896. naselje je dobilo rang grada i današnje ime. U Sovjetskom Savezu grad se razvijao kao turističko mesto, naročito nakon što je Staljin u blizini podigao svoju daču.

Opis grada uredi

Klima u Sočiju je izvanredna: blage zime i duga leta. U blizini grada i kupališta na Crnom moru postoje i banje, tako da grad posećuje oko 4 miliona turista godišnje. Leti se održava i filmski festival. Soči leži u jednom izuzetnom predelu u blizini Kavkaza. Sa plaža se vide vrhovi planina stalno pokrivenih snegom. U samom gradu primetna je sutropska vegetacija. Grad je pun parkova i arhitekture u staljinističkom stilu.

Spoljašnje veze uredi