Otvori glavni meni
Soča
Soča River Panorama.jpg
Lokacija
Države  Slovenija,  Italija
Gradovi Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica, Gorica i Monfalcone
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Dolina Trenta - Julijske Alpe
1100 m
Ušće
  – aps. visina
Tršćanski zaljev (kod Monfalconea)
m
Dužina 137 km
Pritoke Natisone, Torre
Hidrologija
Protok
  – srednji

m³/s
Sliv
  – površina

3400 km²
Ulijeva se u Jadransko more

Soča (talijanski: Isonzo, furlanski: Lusinç, njemački: Sontig) je 137 km dugačka rijeka u zapadnoj Sloveniji (95 km) i sjeverno istočnoj Italiji (42 km).

Sadržaj/Садржај

Geografske karakteristikeUredi

Rijeka Soča izvire u Sloveniji u Dolini Trenta na 1100 m /nm u Julijskim Alpama. Zatim teče prema zapadu i obilazi Triglav (2,864 m), tu pravi veliki krug u pravcu istoka, a onda teče prema jugu prolazeći kroz gradove Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Novu Goricu, Goricu i Monfalcone gdje pravi veliku deltu prije uvira u Tršćanski zaljev.

 
Mapa rijeke Soče

Staro ime za Soču u gornjem toku je bilo Šnita.

Današnje korito Soče rezultat je dramatičnih geoloških promjena koje su se dogodile tokom 2000 godina. Po grčkom histroričaru Strabonu u njegovo vrijeme, tu je tekla rijeka Aesontius (Soča) koja je tekla pored Akvileje (dakle puno zapadnije) do ušća u Jadransko more. Njene glavne pritoke bile su kao i danas Natisone i Torre [1].

Oko 585 desila se velika geološka promjena, od tad je Soča počela mijenjati svoje korito i teći sve više istočno. Nekadašnje korito Soče kod Akvileje je danas dio Lagune Grado.[2].

 
Rijeka Soča / Isonzo kod Gorice

Rijeka Soča u historijiUredi

Tokom Prvog svjetskog rata u dolini Soče odvilo se 12 bitaka na talijanskom frontu, u kojime je između maja 1915. i novembra 1917. poginulo oko 600 000 austrougarskih i talijanskih vojnika. [3]

FaunaUredi

U gornjem toku rijeke koji je vrlo čist živi pastrva glavatica (Salmo trutta marmoratus). Ova vrsta je danas ugrožena zbog pojave novih vrsta pastrva u rijeci.[4]

 
Solkanski most na Soči

Soča u kulturiUredi

O Soči je napisano nekoliko pjesama. Najpoznatije su:

IzvoriUredi

  1. Strabo, Geography, Vol. V, Chapter 1
  2. Brockhaus' Konversations-Lexikon. 14th ed., Leipzig, Berlin and Vienna 1894; Vol. 9, p. 727.
  3. FirstWorldWar.Com The Battles of the Isonzo, 1915-17
  4. "Marble trout (Salmo marmoratus)". Balkan Trout Restoration Group. http://www.balkan-trout.com/studied_taxa_7_marble_trout.htm. pristupljeno 29. 05. 2009.. 

Vanjske povezniceUredi