Snares (en. za „zamke”) ili Tini Heke (maorski[2]) je otočje koje se nalazi u Tihom oceanu, 200 km južno od Južnog otoka Novog Zelanda. Otočje Snares se sastoji od glavnog Sjeveroistočnog otoka (maorski: Te Taniwha, tj. „morsko čudovište”) površine 2,5 km², te manjeg otoka Broughtona površine 0,5 km² i 5 km udaljenog izoliranog lanca Zapadnog otočja kojeg čine hridi nazvane po maorskim brojevima od 1 do 5: Tahi, Rua, Toru, Whā i Rima. Otočje je uglavnom ravno sa 130 m visokim planinskim dijelom zapadne obale Sjeveroistočnog otoka.

Snares
Podaci
Lokacija Tihi ocean, Oceanija
Arhipelag Novozelandska subantarktička otočja
Država Novi Zeland
Površina 3,5 km²
Broj stanovnika nenaseljeno[1]
Položaj otočja Snares ispod Južnog otoka i otoka Stewart
Južna obala Sjeveroistočnog otoka sa zaljevima Punui, Ho Ho i Mollymawk

Naziv Snares („zamke”) mu je dao kapetan broda HMS Discovery, George Vancouver po otkriću 23. studenog 1791. godine, i to jer je smatrao ovo otočje opasnim za brodove. Za razliku od drugih subantarktičkih otoka koji su u 19. st. gotovo uništeni kitolovom i lovom na tuljane, otočje Snares je ostalo jednom od posljednjih nedirnutih divljina Novog Zelanda

Otok Broughton

Vegetaciju predstavljaju subantarktička zakržljala stabla, te grmlje i tzv. megabilje. Otočje je nenaseljeno i Novozelandsko ministarstvo okoliša ga smatra otočjem „minimalnog ljudskog utjecaja” zbog znatne populacije morskih ptica, kao što je garavi zovoj čije je glavno gnijezdilište upravo na ovom otočju. Tu se gnijezde i endemski Snerski pingvin (Eudyptes robustus), te ugrožene vrste kao što su žutouhi pingvin, bjelobrada burnica, i dr.[3]. Ekološki, ono pripada novozelandskim subantarktičkim otočjima koji su zajedno upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji 1998. god.[4].

Izvori uredi

  1. Popis stanovništva izvan teritorijalnih ovlasti Arhivirano 2010-05-25 na Wayback Machine-u, popis 2006. god., Statistika Novog Zelanda (en) Preuzeto 18. listopada 2012.
  2. „Schedule 96 Alteration of place names”. New Zealand Legislation. Pristupljeno 22 June 2010. 
  3. Important Bird Areas factsheet: The Snares, BirdLife International 2012. (en) Preuzeto 19. listopada 2012.
  4. New Zealand Subantarctic Islands na službenim stranicama UNESCO-a (en) Preuzeto 17. listopada 2012.

Vanjske poveznice uredi

Ostali projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Snares