Sly and the Family Stone

Sly and the Family Stone je bio američki rock, funk i soul bend iz San Francisca koji je djelovao od 1976. do 1983. i koji se smatra važnim za razvoj soul, funk i psihodelične muzike. Vodio ga je pjevač, kantautor i producent Sly Stone koji je oko sebe okupio nekoliko članova porodice i prijatelje; predstavljao je prvi bend čiji je sastav bio višerasni i imao žene kao ravnopravne članove.[1]

Sly and the Family Stone
PorijekloSan Francisco, SAD
Muzički rad
ŽanrFunk, soul, rock, psychedelic soul, R&B
Diskografska kućaEpic, Stone Flower
Članovi
Bivši članoviSly Stone
Freddie Stone
Cynthia Robinson
Jerry Martini
Vet Stewart
Mary McCreary
Elva Mouton
Larry Graham
Greg Errico
Rose Stone
Gerry Gibson
Pat Rizzo
Max Kerr
Rustee Allen
Andy Newmark
Bill Lordan
Sid Page
Vicki Blackwell
Jim Strassburg
Adam Veaner
Dennis Marcellino
Ostalo
Povezani izvođačiThe Original Family Stone, Little Sister
Službene stranicewww.slystonebook.com

Nastao je kada su 1967. Sly Stone i njegov brat, gitarist Freddie Stone, spojili svoje dotadašnje bendove (Sly & the Stoners i Freddie & the Stone Souls) . Sly i Freddie Stone, trubačica Cynthia Robinson, bubnjar Gregg Errico,[2] saksofonist Jerry Martini i basist Larry Graham su činili originalni sastav; Slyjeva i Freddiejeva sestra Rose Stone se tokom godine priključila kao klavijaturist. Bend je snimio pet pjesama koje su ušle među top 10 na listi Billboard Hot 100, te četiri albuma koji su značajno uticali na razvoj američke zabavne, odnosno pop muzike.

Početkom 1970-ih se bend preorijentirao na "tvrđi" funk zvuk, koji je značajno uticao na druge izvođače. [3] Konzumiranje droga i međusobni sukobi, koji su eskalirali do fizičkih obračuna, su doveli do njegovog raspada 1975.[4] Sly Stone je, međutim, nastavio djelovati pod imenom "Sly and the Family Stone" i novim izvođačima sve do 1983. Godine 1987. je Sly Stone uhapšen i osuđen zbog posjedovanja kokaina, nakon čega se povukao sa muzičke scene.[3]

Bend se ponovno okupio 2006. za vrijeme dodjele nagrada Grammy, kada je Sly Stone napustio pozornicu prije završetka pjesme.

Izvori uredi

  1. „Sly and the Family Stone”. The Rock and Roll Hall of Fame and Museum, Inc. Arhivirano iz originala na datum 2013-10-29. Pristupljeno 20. V 2010. 
  2. Erricovo prvo ime je Greg, ali je navođeno kao Gregg na svim izdanjima Sly and the Family Stone.
  3. 3,0 3,1 Erlewine, Stephen Thomas . Sly and the Family Stone. All Music Guide. pristup 18. I 2007.
  4. Selvin, Joel (1998), pp. xi–xix.

Vanjske veze uredi