Il caso Mattei

(Preusmjereno sa stranice Slučaj Mattei)

Il caso Mattei (sh. Slučaj Mattei) je italijanski biografski film snimljen 1972. godine u režiji Francesca Rosija, poznat kao jedno od najuspješnijih ostvarenja u njegovoj filmografiji, kao i među politički angažiranim filmovima svog doba.

Il caso Mattei
RežijaFrancesco Rosi
ProducentFranco Cristaldi
ScenarioTito Di Stefano
Tonino Guerra
Nerio Minuzzo
Francesco Rosi
Fulvio Bellini (van špice)
Alessandro Previdi (van špice)
sinopsis: Tonino Guerra
PredložakL'assassinio di Enrico Mattei; autor:
Fulvio Bellini & Alessandro Previdi
Uloge
MuzikaPiero Piccioni
FotografijaPasqualino De Santis
MontažaRuggero Mastroianni
StudioVides
DistribucijaCIC
Datum(i) premijere
26. 1. 1972 (1972-01-26)
Trajanje110 min.
Zemlja Italija
Jezikitalijanski
engleski

Naslovni lik, koga tumači Gian Maria Volonte, je Enrico Mattei, italijanski demokršćanski političar i privrednik koji je za vrijeme dugogodišnjeg mandata na čelu nacionalne naftne kompanije ENI postao zaslužan za poratni ekonomski bum u Italiji, ali i inzistiranjem da Italija postane energetski nezavisna korištenjem prirodnog plina i alternativnih izvora nafte stekao veliki broj neprijatelja, pogotovo u američkoj vladi i tamošnjim naftnim kompanijama (Sedam sestara). Radnja filma, kombinirajući igrane sa dokumentarnim sekvencama, pokušava rasvijetliti okolnosti Matteijeve smrti u nikada razjašnjenoj avionskoj nesreći 1962. godine, a za koju se vjeruje da je u stvari bila atentat.

Samo snimanje filma je obilježila tragedija. Rosi je prilikom prikupljanja građe za film angažirao svog prijatelja, istraživačkog novinara Maura De Maura, koji je 1970. godine nestao, također u nikad razjašnjenim okolnostima, a koje se često povezuju za navodno sudjelovanje Mafije i italijanskih tajnih službi u atentatu. Rosi je, nastojeći koristiti tehnike cinema veritea, u film ubacio materijale vezane za De Maurov nestanak, odnosno sam De Mauro se pojavljuje kao lik u filmu. Film također sadrži scenu u kojoj Matteijev putnički avion prelijeće teritoriju tadašnje Jugoslavije, a zbog čega ga presreću lovački avioni Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva; njih, pak, u filmu "glume" italijanski lovci Aermacchi MB-326 sa italijanskim oznakama; u Jugoslaviji je kasnije izazvao pažnju i zbog toga što Mattei taj problem rješava spominjući ime Aleksandra Rankovića, tadašnjeg jugoslavenskog šefa UDBA-e koji je u vrijeme premijere bio umirovljen, odnosno svojevrsna neličnost u toj državi.

Il caso Mattei je bio prikazan na Kanskom festivalu gdje je osvojio Zlatnu palmu zajedno sa filmom Radnička klasa ide u raj, a u kome je također glavnu ulogu tumačio Volonte. U SAD je, pak, s izuzetkom nekoliko dana kino-distribucije u jednoj njujorškoj dvorani nikada nije bio prikazan, a kasnije niti izdan na videu; to se ponekad tumači time da je Paramount Pictures, koja je bila otkupila prava, bila vlasnički povezana za naftnom kompanijom Gulf Oil, jednom od "Sedam sestara".[1].

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Frédéric Tonelli, Le secret des sept sœurs. Le temps des mensonges, Arte, 2011

Vanjske veze uredi