Elephant (film, 2003)

(Preusmjereno sa stranice Slon (film iz 2003))

Elephant (sh. Slon) je američki igrani film snimljen 2003. godine u režiji Gusa Van Santa. Po žanru je drama sa elementima trilerima, velikim dijelom inspirirana masakrom u Columbineu koji se zbio četiri godine ranije. Radnja se događa u jednoj srednjoj školi u Portlandu i prati nekoliko sati u životu nastavnika i učenika, koji, pak, ne znaju da dvojica njihovih kolega planiraju izvesti masovno ubistvo.

Elephant
RežijaGus Van Sant
ProducentDiane Keaton
Dany Wolf
JT LeRoy
ScenarioGus Van Sant
UlogeAlex Frost
Eric Deulen
John Robinson
FotografijaHarris Savides
MontažaGus Van Sant
StudioMeno Film Company
DistribucijaFine Line Features
HBO Films
Datum(i) premijere
5. 2003 (2003-05) (Cannes)
Trajanje81 min.e
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3 mil. $
Bruto prihod10 mil. $[1]

Elephant je Van Sant ispočetka bio zamislio kao dokumentarni film, ali se na kraju ipak odlučio za igrani film, pri čemu je inzistirao na maksimalnom realizmu i autentičnosti, koristeći gimnazijalce kao naturščike. Premijerno je prikazan na Kanskom festivalu gdje je dobio izvrstan prijem nedugo nakon početka rata u Iraku koji je u svijetu potakao antiameričko raspoloženje, odnosno zahvaljujući temi vezanoj uz zahtjeve za zabranu posjedovanja vatrenog oružja u SAD koja se vezivala uz američku opoziciju administraciji nepopularnog predsjednika Busha. Elephant je zbog toga osvojio Zlatnu palmu. Kasnije se smatrao dijelom tzv. "trilogije smrti" koje čine Van Santovi filmovi inspirirani stvarnim događajima (Gerry i The Last Days).

2005. je izazvao kontroverze nakon što se ispostavilo da ga je Jeff Weise, počinitelj masakra u školi Red Lake bio pogledao neposredno pred zločin, a zbog čega je Van Santov film optužen da potiče nasilje.

Izvori uredi

  1. „Elephant”. Box Office Mojo. Pristupljeno 21. VI 2017. 

Vanjske veze uredi