Sligo (grofovija)

Okrug Slajgo (engl. County Sligo, ir. Contae Shligigh) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom severozapadnom delu, u pokrajini Konot.

Okrug Slajgo
County Sligo / Contae Shligigh

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Slajgo na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Konot
Sedište Slajgo
 
Površina 1.837 km²
Stanovništvo 65.270 (2011.)
Gustina naseljenosti 35,5/km²
 
Registarske tablice SO
Veb stranica www.sligococo.ie/

Danas je okrug Slajgo jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je istoimeni grad Slajgo.

Položaj i granice okruga uredi

Okrug Slajgo se nalazi u severozapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi uredi

Slajgo je po prostranstvu jedan od osrednjih irskih okruga - zauzima 22. mesto među 32 okruga.

Reljef: Veći deo okruga Slajgo je područje sastavljeno od dolina i brdskih krajeva. Središnji deo okruga je sa nizijski, pa je sa razvijenijom poljoprivredom, dok je zapadni i istočni brdski. Krajnji zapad je planinski i tu se nalazi najviši vrh u okrugu - Kliv Gampf, visok 544 m.

Klima Klima u okrugu Slajgo je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Slajgo je bogat vodama. Okrug ima obalu ka Atlantiku na severu. Postoji više manjih reka. U okrugu postoji i niz jezera, od kojih su najveća i poznatija jezera Lauf, Arou i Gera. U okviru okruga ima mnogo močvara.

Stanovništvo uredi

 
Grad Slajgo, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Slajgo živelo je preko 65 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je gotovo 3 puta manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Slajgo ima gustinu naseljenosti od oko 35 st./km², što je značajno manje od državnog proseka (oko 60 st./km²). Središnji i severni delovi okruga je bolje naseljeni nego ostatak.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano uredi

Spoljne veze uredi