Slavica Đukić-Dejanović

(Preusmjereno sa stranice Slavica Đukić Dejanović)

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović (Rača, 4. 7. 1951.) je redovna profesorka na medicinskom fakultetu u Kragujevcu, aktuelna ministarka u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku. Bivša ministarka zdravlja u Vladi Srbije, bivša predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i vršilac dužnosti predsednika Republike Srbije.

Slavica Đukić Dejanović
ministar bez portfelja
Preuzeo dužnost
11. august 2016
PremijerAleksandar Vučić
Ivica Dačić (v.d.)
PrethodiVelimir Ilić
ministar zdravlja
Na položaju
27. jul 2012 – 27. april 2014
PremijerIvica Dačić
PrethodiZoran Stanković
SlijediZlatibor Lončar
predsednica Srbije
v.d.
Na položaju
5. april 2012 – 31. maj 2012
PremijerMirko Cvetković
PrethodiBoris Tadić
SlijediTomislav Nikolić
12. predsednica Narodne skupštine
Na položaju
25. jun 2008 – 31. maj 2012
PremijerMirko Cvetković
PrethodiOliver Dulić
SlijediNebojša Stefanović
ministrica za porodice
Na položaju
24. oktobar 2000 – 25. januar 2001
PremijerMilomir Minić
PrethodiMiroslav Nedeljković
SlijediDragan Milovanović (rad i zapošljavanje)
Lični detalji
Rođenje4. 7. 1951. (1951-07-04) (dob: 72)
Rača, SR Srbija, SFRJ
(danas Srbija)
Politička strankaSocijalistička partija Srbije
Alma materUniverzitet u Beogradu

Biografija uredi

Prof.dr Slavica Đukić Dejanović je rođena u Rači 4. jula 1951. godine.

Osnovnu školu „Radoje Domanović“ i Prvu kragujevačku gimnaziju završila je u Kragujevcu, a u Beogradu je diplomirala na Medicinskom fakultetu. Magistrirala je 1983, a doktorirala 1986. godine. Na kragujevačkom Medicinskom fakultetu počela je kao asistentkinja 1982, da bi 1992. bila unapređena u vanrednu, a 1996. u redovnu profesorku.

Članica Socijalističke partije Srbije postala je 1990, pre toga je bila članica Saveza komunista Jugoslavije, a posle toga članica JUL-a. Podpredsednica je Socijalističke partije Srbije (SPS). Udata je za Ranka Dejanovića, ima sina Dušana, unuka Filipa i unuku Ninu.

Profesionalna karijera

Od 1982. godine,u nastavi je na predmetu: „Psihijatrija“ na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, sada i redovni profesor etike, veštine i komunikacije.

Bila je najmlađa žena doktor medicinskih nauka u Šumadiji.

Osnivač dnevne Psihijatrijske bolnice u Kliničkom centru u Kragujevcu, član Udruženja psihijatara Srbije, a obavljala je i funkciju predsednika ovog udruženja u dva mandata, član Predsedništva Psihijatrijske sekcije Jugoslavije.

Jedini redovni profesor i šef Katedre za psihijatriju, kao i prodekan za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Obavljala je funkciju prorektorke na Univerzitetu u Kragujevcu i direktora Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu u periodu od 1993. do 2000. godine.

Mentor je za 30 kandidata na magistarskim, doktorskim studijama u oblasti neuronauka, kao i na specijalističkim studijama psihijatrije.

Nosilac je priznanja Psihijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, Povelje za doprinos zdravstvu kao i Đurđevdanske nagrade.

Glavni je istraživač velikog broja kliničkih studija, naučno-istraživačkih projekata i stalni je član Komisije za specijalizaciju na VMA u Beogradu.

Povodom dana Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, od studenata IV godine studija 2007. godine, proglašena je najboljim predavačem.

Autor je sedam knjiga, dva udžbenika za studente redovne nastave i jedan je od autora tri udžbenika za studente posle diplomske nastave.

Prof.dr Slavica Đukić Dejanović je autor i koautor preko 200 naučnih i stručnih radova, od kojih je, u samo poslednjih pet godina, trideset objavljeno u najznačajnijim naučnim časopisima koji se nalaze na SCI listi.

Veoma značajne rezultate na polju naučno-istraživačkog rada u oblasti neuropsihijatrije prof. dr Slavica Đukić Dejanović ostvarila je kroz brojne domaće i međunarodne projekte kojima je rukovodila, kao i kroz angažovanje na prestižnim medicinskim institucijama širom Evrope. Uživa veliki ugled u međunarodnim asocijacijama iz oblasti neuropsihijatrije.

Hobi joj je čitanje, pisanje, odlazak u pozorište, a slobodno vreme najviše voli da provodi sa unucima Filipom i Ninom.

Slavica je aktivan borac protiv diskriminacije LGBT zajednice i jedna od prvih javnih ličnosti koja je podržala održavanje Povorke ponosa u Beogradu 2010. godine.Sledeće godine je u kragujevačkom centru Drop-In LGBT osobama pružala usluge besplatnog psihosocijalnog savetovanja.

POLITIČKKA KARIJERA

Član je Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja 1990. godine, u više navrata član Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS, predsednik Okružnog odbora SPS Šumadije od 2000. do 2007. godine i potpredsednik Glavnog odbora SPS 1996. godine i izabrana na istu funkciju na VII kongresu Socijalističke partije Srbije 2006. godine.

Slavica Đukić Dejanović bila je zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića oko godinu dana.

U tri mandata, bila je poslanik u Skupštini Republike Srbije i predsednik Odbora za zdravlje, a od 2000. do 2006. godine, poslanik u Saveznom parlamentu SR Jugoslavije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

U prelaznoj vladi Skupštine Republike Srbije bila je ministar za brigu o porodici i član Interparlamentarne unije.

Nakon konstituisanja skupštine, 25. juna 2008. poslanici liste Za Evropsku Srbiju, koalicije SPS-PUPS-JS i poslanici manjina izabrali su Slavicu Đukić-Dejanović za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije.

Dana 5. aprila 2012. godine postaje vršilac dužnosti predsednika Republike Srbije, kada predsednik Boris Tadić podnosi ostavku, a na toj funkciji je bila do 31. maja 2012. godine, kada je Tomislav Nikolić, polaganjem zakletve, preuzeo dužnost predsednika Srbije.

Nakon što je jula 2012. formiran kabinet Ivice Dačića prof.dr Slavica Đukić Dejanović je imenovana za ministarku zdravlja.

Od 2012. do 2014. godine bila je ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije.

Prof.dr Slavica Đukić Dejanović je od avgusta 2014. godine do avgusta 2016. godine bila direktorka najveće Klinike za psihijatrijske bolesti u Srbiji - Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu.

Od 2016. godine obavlja dužnost ministra u Vladi Srbije zaduženog za demografiju i populacionu politiku.