Slavenska teorija o podrijetlu Hrvata

Slavenska teorija kaže, da su svi Slaveni, tako i Hrvati, u dalekoj prošlosti živjeli zajedno kao jedan narod istočno od Uralskog gorja. Tada su pod pritiskom Avara, Mongola i drugih osvajača počeli migrirati prema zapadu.

Kada prelaze Uralsko gorje neki Slaveni se nastanjuju uz Baltičko more na području današnje Rusije između Moskve i Sankt Peterburga. Oni kasnije postaju Rusi. Ostali Slaveni sele dalje, da bi se neki zaustavili na području sjeverne Ukrajine, od njih su kasnije nastali Ukrajinci i Bjelorusi. Time je završila migracija za Istočne Slavene.

Ostali nastavljaju dalje i tokom 6. stoljeća pod kraljem Samom, Zapadni i Južni Slaveni osnivaju svoju državu koja se nalazila na području od Baltika do Panonske ravnice. Bugari se odvajaju prije nastanka tog kraljevstva. Prije nego što će kralj Samo umrijeti Hrvati sele na područje današnje Hrvatske i Bosne.

Ostali Južnoslavenski narodi se doseljavaju u tom vremenu, neki prije, a neki kasnije. Hrvati zatim imaju dvije Kneževine. Prvu Panonsku Hrvatsku (kajkavski govor), koji Hrvati danas smatraju "pravom Hrvatskom" u to vrijeme i drugu Primorsku Hrvatsku (čakavci).

Istina je, da se nakon smrti Ljudevita Posavskog, Panonska Hrvatska koja se borila protiv Franaka i bila neovisna raspada i da je današnja Hrvatska naslijednik Primorske Hrvatske (glavni grad bio je Knin). Tada se oko Primorske Hrvatske (saveznika Franaka) ujedinjuju sve hrvatske zemlje.