Slaughterhouse-Five (film)

Slaughterhouse-Five

Poster filma Petorka iz klaonice
Režija George Roy Hill
Producent Paul Monash
Scenario scenarij:
Stephen Geller
roman:
Kurt Vonnegut
Uloge Michael Sacks
Ron Leibman
Valerie Perrine
Muzika Glenn Gould
Fotografija Miroslav Ondrícek
Montaža Dede Allen
Distribucija Universal Studios
Datum(i) premijere 1972.
Trajanje 104 min.
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
Slaughterhouse-Five na Internet Movie Database

Petorka iz klaonice (eng. Slaughterhouse-Five) je znanstvenofantastični američki film iz 1972. godine. Film je temeljen na istoimenom romanu Kurt Vonneguta. Scenarij filma je napisao Stephen Geller dok je za režiju bio zadužen George Roy Hill. U filmu glavne uloge tumače: Michael Sacks, Ron Leibman i Valerie Perrine. Scene koje su se u filmu događale u Dresdenu su zapravo snimane u Pragu,[1] dok su se sve ostale scene snimale u Minnesoti.

RadnjaUredi

Film ostaje vjeran romanu, u smislu da prezentira naraciju u prvom licu iz gledišta Billya Pilgrima, koji postaje "nevezan vremenom", pri čemu doživljava događaje iz svog života nasumičnim redoslijedom. Prethodno spomenuti nasumični događaji uključuju i vrijeme provedeno na vanzemaljskom planetu Tralfamadore. Posebni naglasak stavljen je na njegovo vrijeme provedeno u Drugom svjetskom ratu, koje uključuje bombardiranje Dresdena i boravak u zarobljeništvu s kolegama zarobljenicima: Edgarom Derbyem i psihotičnim Paulom Lazzarom. U filmu je, također, portretiran i kao suprug Valenciji i kao otac Barbari i Robertu. Film, također, sadrži i "plivaj ili utopi se" scenu s Pilgrimovim ocem.

UlogeUredi

NagradeUredi

Film je 1972. na filmskom festivalu u Cannesu osvojio nagradu Prix du Jury,[2] te je još osvojio i nagradu Hugo (za najbolju dramatičnu prezentaciju) i nagradu Saturn (za najbolji znanstvenofantastični film).

IzvoriUredi

Vanjski linkoviUredi