Slano (it. Islana) je naselje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i administrativno središte općine Dubrovačko primorje.

Slano
Slano na karti Hrvatske
Slano
Slano

Slano na karti Hrvatske
Regija Dalmacija
Županija Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Dubrovačko primorje
Najbliži (veći) grad Dubrovnik
Zemljopisne koordinate
 - z. š. 42.786 N
 - z. d. 17.885 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 552
Pošta 20232
Pozivni broj 020
Autooznaka DU

Zemljopisni položajUredi

Slano se nalazi u istoimenom zaljevu, a udaljeno je 37 km sjeverozapadno od Dubrovnika i smješteno uz Jadransku turističku cestu uz obalu Jadranskog mora.

PovijestUredi

Slano i njegova okolica bili su naseljeni već u pretpovijesno doba o čemu svjedoče pronađeni ostaci kasteljera (gradine, utvrde) i gomile na obližnjim brdima. O tome da je Slano bilo naseljeno i u antici svjedoče ostaci rimskog kastruma (vojni logor) na brdu Gradina iznad Slanog i starokršćanski sarkofazi, koji se danas nalaze pred Franjevačkom crkvom.

1399. godine Slano ulazi u sastav Dubrovačke Republike, pa je u Slanom bilo sjedište kneza i knežev dvor koji je pregrađen potkraj 19. stoljeća. U blizini se nalazi i ljetnikovac obitelji Ohmučević.

Tijekom Domovinskog rata Slano i okolna sela su bili skoro u potpunosti uništeni, popaljeni i opljačkani. Najveće štete je pretrpio hotel Admiral, koji je uz hotel Osmine bio nositelj gospodarstva ovog kraja.

GospodarstvoUredi

 
Hotel Osmine - Slano

Gospodarstvo Slanog se zasniva na poljodjelstvu, maslinarstvu, vinogradarstvu, voćarstvu, sadnji duhana, skupljanju ljekovitog bilja poput kadulje, lovora i pelina, ribarstvu te turizmu i ugostiteljstvu.

U Slanom postoji mala luka i dva sidrišta za jahte i to u zaštićenoj uvali Banja, a veće jahte se mogu sidriti ispred ulaza u uvalu Slano, jugozapadno od rta Gornji.

U mjestu postoje i dva hotela, hotel Osmine i hotel Admiral čija je obnova završena u lipnju 2008. godine, te restorani, caffe barovi, osnovna škola i trgovine.

ACI marina Slano bit će 22. ACI marina na Jadranu i prva koja će se graditi nakon 24 godine, a početak radova očekuje se krajem listopada 2014. Uložit će se šezdeset milijuna kuna. Po dovršetku radova na kopnenom slijede radovi na morskom dijelu marine (valobran, ponton, sidreni sustav). Bit će kapaciteta priveznih mjesta za 200 plovila duljine 11 do 25 m. Računa se na izravnih 15 do 20 radnih mjesta i najmanje još dva puta toliko kroz druga zapošljavanja. Kopneni sadržaji koji će se u idućem razdoblju izgraditi u Slanome su zgrada recepcije marine, zgrada za ugostiteljske sadržaje na otvorenom, natkrivene i otkrivene površine, prodavaonice, radionica, vanjski bazen s pratećim prostorom i plohama za sunčanje, sanitarije za nautičare i parkiralište za 100 vozila. Podrazumijeva se i krajobrazno uređenje površina buduće marine i uređenje postojećeg vodotoka te izgradnja obalnog puta s proširenjima i šetnicom. Općina Dubrovačko primorje puno je uložila u kanalizaciju i u novu rivu. Izgrađeno je novih šest kilometara cesta, nova kanalizacija s pročistačem na koji se sada nadovezuje kanalizacija do Slađenovića, Kručice, Banića. Postavlja se podzemna javna rasvjeta, a i podzemno šest energetskih kabela i rekonstruiralo se gotovo 2 km vodovoda. Planira se trgovačko stambeni centar, obnova Kneževa dvora i župne crkve gdje će biti primorski muzej, uređenje plaža koje će u koncesiju.

StanovništvoUredi

Slano prema popisu stanovnika iz 2001. godine broji 552 stanovnika, većinom Hrvata katoličke vjeroispovjesti.

Vanjske povezniceUredi


    Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Slano treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.