Morska voda

(Preusmjereno sa stranice Slana voda)

Morska voda je voda iz mora ili oceana. U prosjeku voda u svjetskim oceanima ima salinitet od ~3,5‰ (promila). To znači da na svaku litru (1000 mL) morske vode dolazi 35 grama različitih soli (uglavnom, ali ne u potpunosti natrij klorida) otopljenih u njemu. To se može opisati kao 0,6M NaCl ili 0,6 mol·L-1 (ako je salinitet isključivo posljedica NaCl, što obično nije slučaj).

Godišnji prosjek temperature svjetskih oceana. Podaci prikupljeni sathe World Ocean Atlas 2001.

Iako se većina morske vode može pronaći u oceanima sa salinitetom oko 3,5‰, salinitet nije isti po svijetu. Najslatkije (najmanje slano) more na svijetu se nalazi u istočnim dijelovima Finskog zaljeva i u sjevernom dijelu Botnijskog zaljeva, koji oboje pripadaju Baltičkom moru. Najslanije otvoreno more je Crveno more, gdje visoke temperature i ograničena cirkulaciju rezultiraju u visokoj stopi isparavanja te imna relativno malog prinosa svježe vode iz rijeka. Salinitet u izoliranim morima i slanim jezerima (npr. Mrtvo more) je daleko veći.

Gustoća morske vode je između 1020 i 1030 kg·m-3. pH morske vode is je ograničen na raspon od 7,5 do 8,4. Brzina zvuka u morskoj vodi je 1500 m·s-1.