Saw 3D

(Preusmjereno sa stranice Slagalica strave 3D)

Saw 3D (sh. Pila 3D) je američki horor film snimljen 2010. godine u režiji Kevina Greutera. Predstavlja sedmi i posljednji nastavak serije filmova Saw, kao i jedini snimljen u 3D tehnici.

Saw 3D
RežijaKevin Greutert
ProducentGregg Hoffman
Oren Koules
Mark Burg
ScenarioPatrick Melton
Marcus Dunstan
PredložakSaw; autor:
James Wan
Leigh Whannell
UlogeTobin Bell
Costas Mandylor
Betsy Russell
Sean Patrick Flanery
Cary Elwes
MuzikaCharlie Clouser
FotografijaBrian Gedge
MontažaAndrew Coutts
StudioTwisted Pictures
DistribucijaLionsgate Films
Datum(i) premijere
28. 10. 2010 (2010-10-28) (UK i Australija)
Trajanje90 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države[2]
Jezikengleski
Budžet17 mil. $
Bruto prihod136,1 mil. $
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Saw VI.

Radnja uredi

Na početku filma vraćamo se na prvi dio slagalice strave, Lawrence Gordon Cary Elwes puže iz kupaonice i traži pomoć nakon što si je odrezao stopalo. Kroz taj put, nailazi na kipuću cijev i koristi je da dezinficira gležanj. U sadašnjosti, Ryan i Brad Jon Cor and Sebastian Pigott bude se u izlogu u shopping područuju pred hrpom ljudi, njihova zapečća vezana su uz radni stol. Ispred svakog čovjeka je kružna pila, i njihova zajednička ljubavnica, Dina Anne Lee Greene je zavezana iznad treće pile. Jigsawova lutka kaže im da oni mogu ubiti jedan drugoga, ili pustiti Dinu da umre, nakon što su shvatili Dininu prevaru Brad i Ryan odlučili su se spasiti i ostaviti Dinu da joj pila prepili pola tijela.

Jill Tuck (Betsy Russell) odlazi detektivu Mattu Gibsonu (Chad Donella),i nudi mu sve dokaze koji upućuju protiv Hoffmana (Costas Mandylor). U međuvremenu, Hoffman je oteo četiri rasista skinheada i stavio ih u zamku na napuštenom smetlištu koja ih je sve pobila. Nakon okupljanja prijašnjih Jigsawovih preživjelih, Hoffman otima Bobbya Dagena Sean Patrick Flanery ,self-help gurua koji je stekao slavu i bogatstvo na izmišljenoj priči u kojoj je on kao preživio Jigsawovu zamku. Hoffman šalje Gibsonu videofilmove, šalje mu sitne podatke o svojoj lokaciji i obećaje da će igre prestati ako mu Gibson preda Jill tuck.

Bobby se budi u napuštenoj umobolnici i obavješten je da je njegova žena Joyce (Gina Holden) također oteta i da će umrijeti ako je ne uspije spasiti u roku od 60 minuta. Nakon što je pobjegao iz kaveza ispod kojeg su bile oštrice, Dagen pronalazi put za dalje, pronailazi svoga publicista Ninu (Naomi Snieckus), njegovu odvjetnicu Suzanne (Rebecca Marshall) i njegovog najboljeg prijatelja Calea (Dean Armstrong) svi su u zamkama i prezentiraju svoje grijehe. Unatoč njegovim naporima da ih spasi, svo troje su ubijeni. Gibson uskoro otkriva lokaciju umobolnice i šalje SWAT tim, koji će biti zatočeni u jednoj prostoriji i biti ugušeni od otrovnog plina. Gibson pronailazi Hoffmanov ured, gdje doznaje da je Hoffman provalio u policijske zaštitne kamere, i Gibson je ubijen strojnice zajedno sa svojim kolegama. Hoffman koji se pretvarao da je jedan od leševa, ulazi u policijsku upravu i ubija dr. Heffnera (James Van Patten), detektiv Rogers Laurence Anthony i par policajaca također bivaju ubijeni od Hoffmana dok su čuvali Jill. Nakon kratke borbe, zarobljuje Jill na isti način kako je ona njega, zatim stavlja Obrnuto od zamke za medvjeda (Reverse Bear-Trap) na njenu glavu, i Jill je ubijena.

Nakon uklanjanja dva zuba preuzima kombinaciju za otključavanje vrata, Dagen dolazi do Joyce i prisiljen je zabiti si dvije kuke u grudne mišiće , to je zamka koju je navodno preživio, zatim se lancima penjao prema gore da spoji kabele i oslobodi ženu. Ipak, mišići nisu izdržali i Bobby je pao na tlo, a velika pećnica zatvorila se oko Joyce i spalilo ju živu. Trenutak nakon što je Hoffman uništio svoju radionicu, zarobljen je od strane trojice koja su na glavi imali svinjsku masku, jedan od njih skida masku i Hoffman šokiran saznaje da je to dr. Lawrence Gordon. Retrospekcija pokazuje kako je Jigsaw (Tobin Bell) pronašao Lawrenca kod vruće cijevi i pomogao mu je zacijeliti ranu, i Lawrence je u tajnosti radio za Johna cijelo vrijeme. Dao mu je zadatak da pazi na Jill nakon njegove smrti, i da odmah reagira ako joj se nešto dogodi, Lawrence stavlja Hoffmana u kupaonicu iz prvog filma i zarobljen je sa istim lancima. Lawrence baca ručnu pilu izvan kupaonice i dok izlazi pogledava svoje strunulo stopalo, i ostavlja Hoffmana da umre. Nakon toga Lawrence kaže "Game over" kao i Jigsaw u prvom filmu.

 
Snimanje filma

Uloge uredi

Glumac Uloga
Tobin Bell John Kramer / Jigsaw
Costas Mandylor Detektiv Mark Hoffman
Betsy Russel Jill Tuck
Cary Elwes dr. Lawrence Gordon
Sean Patrick Flanery Bobby Dagen
Chad Donella detektiv Gibson
Gina Holden Joyce Dagen
Laurence Anthony detektiv Rogers
Dean Armstrong Cale
Naomi Snieckus Nina
Rebecca Marshall Suzanne
James Van Patten dr. Heffner
Sebastian Pigott Brad
Jon Cor Ryan

Izvori uredi

  1. Saw 3D. British Board of Film Classification. October 19, 2010. Pristupljeno 13. I 2013. 
  2. Wheeler, Jeremy. „Saw: The Final Chapter”. Allrovi. Pristupljeno April 30, 2012. 

Vanjske veze uredi