Skajlab (engl. Skylab) je bila prva američka svemirska stanica. Lansirana je 14. maja 1974. sa Kenedijevog svemirskog centra.

Svemirska stanica Skajlab

Svemirska stanica je bila oštećena prilikom lansiranja kada se štit od mikrometeorita odvojio od radionice i otpao, ponevši za sobom jedan od dva glavna solarna panela i zaglavivši drugi solarni panel tako da se nije mogao otvoriti. Ovo je Skaljlabu oduzelu većinu električne energije potrebne za njegov rad, a takođe je uklonilo zaštitu od inztezivnog Sunčevog zagrevanja, pretivši da svemirsku stanicu učini neiskoristivom. Međutim, prva posada je uspela da spase Skajlab razvivši zamenski suncobran i oslobodivši zaglavljeni solarni panel. Ovo je bio prvi put da je popravka ove razmere vršena u svemiru.

Na njoj se nalazila laboratorija za izučavanje mikrogravitacije i izvršeno je nekoliko Sunčevih eksperimenata, među kojima i analiza mekih iks-zraka sa Sunca talasne dužine 6-49 angstrema. Skajlab je uleteo u atmosferu i sagoreo iznad Australije 11. jula 1979. Skajlab stanica je bila dizajnirana da posmatra Sunce na različitim talasnim dužinama. Služila je kao solarna opservatorija i bila je operativna samo jednu godinu (1973-1974).

Literatura uredi

  • Richard A. Matzner (2001). Dictionary of Geophysics, Astrophysics, and Astronomy. CRC Press. 

Spoljašnje veze uredi