Skopsko krajište

Skopsko krajište (Skopsko—bosansko krajište) je bila privremena administrativna jedinica Osmanskog carstva.

Skopsko krajište

Skopsko—bosansko krajište
(nedostaje slika zastave) (nedostaje slika grba)
Zastava Grb

Skopsko-bosansko krajište 1455. godine
Geografija
Kontinent Evropa
Regija Balkan
Zemlja Osmansko carstvo
Prestonica Skoplje
Društvo
Zvanični jezici turski, govorni jezik: srpski
Religija Pravoslavlje, islam
Vladavina
Oblik vladavine Begovat
Osnivanje 1392.
Prestanak 16. vek
Status Bivša pokrajina
Događaji
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
[[Datoteka:|22x20px|border]] Zemlja Brankovića Skopski sandžak (Osmansko carstvo)
[[Datoteka:|22x20px|border]] Kraljevina Bosna Bosanski sandžak (Osmansko carstvo)
Portal:Istorija

Istorija uredi

Osnovano je 1392. nakon osmanskog osvajanja Skoplja od srpskog oblasnog gospodara Vuka Brankovića. Posle sloma Vuka Brankovića 1396. godine, na prostoru njegove oblasti je postojala neka vrsta srpsko-turskog dvovlašća sve do 1455. godine, kada su Turci konačno u potpunosti potčinili ove krajeve. Za to vreme, pored Skoplja, osmanska vojska je imala svoju posadu u starom utvrđenju Zvečan na Ibru i utvrđenju Jeleč kraj Novog Pazara (ondašnje naselje Trgovište), a kadija je bio smešten u rudarskom mestu Gluhavica. Upravnici Skopskog krajišta bili su sultanovi zastupnici prema zapadu i nadzirali su susedne hrišćanske vazalne vladare. Kontrolisali su put prema Sjenici, Prijepolju i dalje prema Bosni.

Prvi upravnik krajišta bio je osvajač Skoplja Saruhanli paša Jigit-beg, u srpskim i dubrovačkim izvorima nazivan Pašait. Nasledio ga je sin Ishak koji je znatno proširio teritoriju krajišta i ojačao turski uticaj u Bosni. Godine 1448. kada je Ishakov sin Isa uspostavio stalnu vlast u srednjovekovnoj župi Vrhbosni, krajište je dostiglo najveći obim, a od tada se naziva još i Skopsko—bosansko krajište.

Krajište se sastojalo od više vilajeta. Termin vilajet se tada kosristio za niže upravne oblasti, da bi u narednim vekovima dobio drugačije značenje, od kada se koristi za upravne oblasti najvišeg nivoa u Osmanskom carstvu (pašaluke). Sredinom 15. veka krajište je obuhvatalo sledeće vilajete: Skoplje, Kalkandelen (Tetovo), Gornji i Donji Debar, Dugo Brdo, Reka, Čemernica, Veles, Prilep, Bitolj, Kičevo, Paštrik, Vlk, Priština, Zvečan, Jeleč, Ras, Sjenica, Nikšići (Vlasi Nikšići) i Hodidjed.

Nakon osmanskog osvajanja Kraljevine Bosne 1463. osnovan je Bosanski sandžak, čime je teritorija krajišta znatno umanjena.

Upravnici krajišta:

Literatura uredi

Šabanović, H. (1964) Krajište Isa-bega Ishakovića - zbirni katastarski popis iz 1455. Sarajevo: Orijentalni institut