Sjeverna teritorija

Sjeverna teritorija (engl. Northern Territory) je federalni teritorij Australije. Jednim dijelom pripada centralnoj a drugim sjevernoj Australiji. Glavni i najveći grad je Darwin koji je leži na sjeverozapadu poluotoka Arnhemova zemlja.

Severna teritorija - Australija

TurizamUredi

Turizam je jedna od osnovnih grana privrede toga kraja. Najpoznatije internacionalne destinacije su Kakadu i Ulura. Raznovrsni pejzaž, spektakularni vodopadi, prostrani pogled, aboridžinska kultura, divljina i brojne egzotične životinje su glavne atrakcije Sjeverne teritorije.

DemografijaUredi

Na ogrnomnoj površini Sjeverne teritorije živi svega 201 800 stanovnika, što predstavlja oko 1% ukupnog australijskog stanovništva. Najveći grad je Darwin, koji sa svojim predgrađima ima 109 478 stanovnika, [1] nakon njega slijedi Alice Springs sa 28 000 stanovnika.

AlkoholUredi

Sjeverna teritorija je jedna od vodećih zemalja u potrošnji alkohola po glavi stanovnika i prednjači u Australiji. Naime, prema podacima iz 2001. godine, po glavi stanovnika se godišnje popije više od 1 120 pića. Ovaj broj raste iz godinu u godinu.

IzvoriUredi

  1. Darwin (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 23. 01. 2013.