Sisowath od Kambodže

Sisowath (kmerski: ព្រះបាទស៊ីសុវតិ្ថ; Mongkol Borei, 7. rujna 1840.Phnom Penh, 9. kolovoza 1927.) bio je kralj Kambodže od 1904. do 1927. godine. Sisowath je bio sin kralja Ang Duonga te polubrat svog prethodnika, kralja Norodoma, i kasnijeg pobunjenika, Si Vothe.

Sisowath
ព្រះបាទស៊ីសុវតិ្ថ
Kambodža Kralj Kambodže
Vladavina 27. travnja 1904.9. kolovoza 1927.
Krunidba 28. travnja 1906.
Prethodnik Norodom
Nasljednik Sisowath Monivong
Supruga 20 žena
Djeca 29 djece
Puno ime
Preah Bat Samdech Preah Sisowath Chamchakrapong Hariréach Barminthor Phouvanay Kraykéofa Soulalay Preah Chau Krong Kampuchea Thippadey
Dinastija Sisowath
Otac Ang Duong
Majka Neang Pou
Rođenje 7. rujna 1840.
Kambodža Mongkol Borei, Kambodža
(tada Sijam)
Smrt 9. kolovoza 1927.
Kambodža Phnom Penh, Kambodža
Vjera budizam

Rođen je 1840. godine u Mongkol Boreiju kao Ang Sar, u periodu kada je Kambodža bila pod zajedničkom vlašću Sijama i Vijetnama. Kao i Norodom, Sisowath je obrazovan u Bangkoku te se nije vratio u Kambodžu sve do očeve smrti, 1860. godine. Po očevoj smrti, Sisowath je hitro otišao u Oudong kako bi spriječio da Si Votha preuzme prijestolje, u čemu je i uspio, jer je oca naslijedio drugi polubrat, Norodom.

Iako je Norodom bio znatno manje ratoboran od Si Vothe, isti je dogovorio s Francuzima uspostavu protektorata 1863. godine, što je također izazvalo bijes kod Sisowatha. Naredne godine, Sisowath odlazi u samonametnuti egzil u Saigon, koji je također bio pod francuskom upravom; tamo su ga Francuzi uvjerili da ostane pod njihovom zaštitom, tvrdeći da mu u Kambodži prijeti opasnost. Francuzi su zapravo tražili njima sklonu potencijalnu zamjenu za Norodoma, kojemu su tako mogli lako prijetiti u slučaju neposluha. Sisowath se tu pokazao prikladnim izborom.

Situacija je u narednim godinama postajala sve turbulentnija, s obzirom na porast otpora protiv francuske vlasti u Kambodži. Kada je situacija eskalirala, Norodom je hitno pozvao Sisowatha da se vrati u Phnom Penh, gdje su Francuzi 1865. preselili prijestolnicu, kako bi pomogao u smirivanju pobune. Sisowath je intervenirao, ali je ubrzo pružio i svoju bezrezervnu podršku kolonizatorima, što je uvelike otežalo Norodomovu ionako nezahvalnu poziciju.

Pred smrt, Norodom je pokušao imenovati svog sina prijestolonasljednikom, međutim Francuzi su to rezolutno odbili i odlučili kako će Norodoma naslijediti upravo Sisowath. Nakon što je njegov polubrat umro 24. travnja 1904., Sisowath je tri dana kasnije imenovan novim kraljem. Njegova naklonost kolonizatorima tokom dva desetljeća vladavine bila je bogato nagrađena te su mu Francuzi dali izgraditi novu palaču, darovali su mu luksuzni parobrod i opskrbljivali ga s oko 100 kg visoko kvalitetnog opijuma godišnje.

Umro je 9. kolovoza 1927. godine u Phnom Penhu, a naslijedio ga je njegov sin Sisowath Monivong.

Literatura uredi

  • Jeldres, Julio A (2003). The Royal House of Cambodia. Phnom Penh Cambodia: Monument Books. OCLC 54003889. 
Sisowath od Kambodže
Rođen/a: 7. rujna 1840. Umro/la: 9. kolovoza 1927.
Kraljevske titule
Prethodi:
Norodom
Kralj Kambodže
 

1904.1927.
Slijedi:
Sisowath Monivong