Sisowath Monivong

Sisowath Monivong (kmerski: ស៊ីសុវត្ថិ មុនីវង្ស; kmerski izgovor: [siːsoʔʋat muʔniːʋoə̯ŋ]; Phnom Penh, 27. prosinca 1875.Phnom Bokor, 24. travnja 1941.) bio je kralj Kambodže od 1927. do svoje smrti, 1941. godine. Monivong je bio sin kralja Sisowatha te djed svog nasljednika, Norodoma Sihanouka.

Sisowath Monivong
ស៊ីសុវត្ថិ មុនីវង្ស
Kambodža Kralj Kambodže
Vladavina 9. kolovoza 1927.24. travnja 1941.
Krunidba 20. srpnja 1928.
Prethodnik Sisowath
Nasljednik Norodom Sihanouk
Djeca Sisowath Pinnareth
Sisowath Thavet Roeungsi
Sisowath Sariletlak
Sisowath Kossamak
Sisowath Nearirakh
Sisowath Monireth
Sisowath Monipong
Puno ime
Preah Bat Samdach Preah Serei Monivarman Krom Luang Chao Chakarbangsa Sisowath Monivong Nai Preah Reacheanachak Kampuchea
Dinastija Sisowath
Otac Sisowath
Majka Varni Van
Rođenje 27. prosinca 1875.
Kambodža Phnom Penh, Kambodža
Smrt 24. travnja 1941.
Kambodža Phnom Bokor, Kambodža
Vjera budizam

Rođen je 1875. godine u Phnom Penhu kao šesto dijete i drugi sin kasnijeg kralja Sisowatha i Varni Van. U vrijeme njegova rođenja, njegov otac je boravio u Phnom Penhu, novoj prijestolnici kolonijalne Kambodže, kojom je vladao Sisowathov polubrat, Norodom. Njegov otac je na prijestolje došao 1904. godine.

Dvije godine kasnije, Monivong s ocem putuje u Francusku, gdje upisuje vojnu školu u mjestu Saint-Maixent-l'École. Dvije godine kasnije, diplomirao je s činom potpukovnika u Legiji stranaca, nakon čega se 1909. godine vratio u Kambodžu. Tokom narednih godina je napredovao u hijerarhiji, sve do čina šefa bataljona (1922.). Tokom Prvog svjetskog rata, aktivno je radio na regrutaciji volonterske radne snage i vojnika, zbog čega je kasnije i odlikovan. Otac ga je kasnije imenovao potpredsjednikom Vijeća ministara i predsjednikom Vijeća kraljevske obitelji.

Prijestolje je preuzeo nakon očeve smrti 1927. godine te je zapravo samo nastavio s provođenjem profrancuske politike svoga oca, odbivši se direktno uplitati u politička pitanja, svjestan činjenice da je mjesni namjesnik iz Pariza čelna osoba u državi.[1] Njegova vladavina nije bila obilježena nikakvim značajnijim događanjima, mada je ostala zapamćena kao period postepenog prodiranja komunizma u kambodžansko društvo; godine 1930., vijetnamski vođa Hồ Chí Minh je osnovao Indokinesku komunističku partiju, koja je postepeno sticala pobornike u Kambodži. Glavni cilj kambodžanskih komunista bilo je dokidanje francuske uprave.

Monivong je na prijestolju dočekao i početak Drugog svjetskog rata te političke dogovore između Višijske Francuske i Japana; naime, iako je Višijski režim bio faktički nasljednik Treće Republike, Japan je ranije izvršio invaziju Francuske Indokine, ali je dozvolio Francuzima da zadrže faktičku upravu nad svojim kolonijama. S druge strane, Japan je preuzeo kontrolu nad Tajlandom te su francuski i japanski kolaboracionisti postepeno počeli vršiti represiju nad kambodžanskim narodom. Svjestan toga, a nemoćan da se suprostavi, Monivong se povukao u provinciju Kampot. Umro je u Phnom Bokoru 24. travnja 1941. godine.[2] Naslijediti ga je trebao njegov sin, Sisowath Monireth, ali su francuski upravitelji odabrali devetnaestogodišnjeg Norodoma Sihanouka, sina Minovongove kćerke Sisowath Kossamak, za njegova nasljednika, pogrešno vjerujući kako će lakše kontrolirati mladog kralja nego Moniretha.[3]

Kao i njegovi prethodnici, Monivong je za života imao mnogo žena, barem šest od kojih su bile i službeno priznate jer su rodile njegovu djecu. Jedna od njih bila je plesačica po imenu Meak, čiji su mladi rođaci sredinom 30-ih godina došli živjeti s njom, što je bio kambodžanski običaj.[4] Jedan od njih bio je i sedmogodišnji dječak po imenu Saloth Sar, ali kojeg će historija zapamtiti po njegovom kasnije odabranom imenu - Pol Pot.

Reference uredi

  1. Volkert, Kurt; T. Jeff Williams (2001). A Cambodian Odyssey. Lincoln, NE: Writer's Showcase; iUniverse.com, Inc.. str. 8. ISBN 0595166067. Pristupljeno 16 January 2014. 
  2. Corfield, Justin (2009). The History of Cambodia. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO, LCC. str. 144. ISBN 9780313357220. 
  3. Volkert, Kurt; T. Jeff Williams (2001). A Cambodian Odyssey. Lincoln, NE: Writer's Showcase; iUniverse.com, Inc.. str. 9. ISBN 0595166067. Pristupljeno 16 January 2014. 
  4. Chandler, David P., 1992, Brother Number One: A political biography of Pol Pot, Silkworm Books, Thailand: 8
Sisowath Monivong
Rođen/a: 27. prosinca 1875. Umro/la: 24. travnja 1941.
Kraljevske titule
Prethodi:
Sisowath
Kralj Kambodže
 

1927.1941.
Slijedi:
Norodom Sihanouk