Sisera ili Sisara Heb. סיסרא, spomenut u Sucima 4:2 u Hebrejskoj Bibliji, bio je vojskovođa Jabinove vojske koju je razbila i uništila Barakova vojska na ravnici Esdraelon.

Često se špekulira da mu je ime hetitskog ili huritskog porijeka. Neki špekuliraju da je bio Egipćani (Ses-Ra, "sluga Ra").

Nakon izgubljene bitke je izbjegao u naselje Hebera Kenitskog u ravnici Zaanaim. Heberova supruga Jael ga je lijepo primila u šator i dala mu "maslac u gospodskoj posudi." Nahranivši se, Sisera je zaspao od umora. Dok je spavao Jael mu se prikrala s čekićem i klinom za šator u ruci te mu probila obje sljepoočnice, ubivši ga i prikovavši ga za pod. Kada se nije vratio kući, Siserina majka je stoput zajecala, a na osnovu toga se danas puše u 100 puta puše u šofar za Roš Hašanu, židovsku Novu godinu.

Sisera u Midrashu uredi

Prema Midrashu (Yalḳuṭ Shim'oni o Sucima iv. 3), Sisera je porazio svaku zemlju protiv koje se borio. Glas mu je bio tako jak da bi od njega zadrhtali zidovi, a najdivljija životinja pala mrtva od straha. Deborah je bila jedina koja se nije bojala njegovog glasa. Sisera je sa svojom bradom u Kishonu lovio ribu i njome hranio svoju vojsku. Prema istom izvoru (lii., kraj), tridesetjedan kralj je pratio Siseru samo zato da bi se mogli napojiti vodom Izraela. Potomci Sisere, prema B.Gittinu 57b, su bili učitelji u Jeruzalemu.

Reference uredi

V. također uredi