Sons of Anarchy

(Preusmjereno sa stranice Sinovi anarhije)

Sinovi anarhije (eng. Sons of Anarchy) je američka televizijska dramska serija redatelja Kurta Suttera o životu pripadnika motorističkog kluba koji se bave kriminalnim djelatnostima. Radnja serije smještena je u Charming, izmišljeni gradić u sjevernoj Kaliforniji. Glavni protagonist serije je Jackson "Jax" Teller (Charlie Hunnam), podpredsjednik kluba, koji kroz seriju proispituje sebe i sam Klub čiji je član.

Sinovi anarhije
Sons of Anarchy
Format Dramska serija, kriminalistička serija
Autor Kurt Sutter
Glumci Charlie Hunnam
Ron Perlman
Katey Sagal
Mark Boone Junior
Dayton Callie
Kim Coates
Tommy Flanagan
Ryan Hurst
Johnny Lewis
William Lucking
Theo Rossi
Maggie Siff
Država podrijetla Sjedinjene Američke Države SAD
Jezik engleski
Broj epizoda 92
Produkcija
Trajanje epizode 45 minuta
Emitiranje
TV kuća FX
U Hrvatskoj HRT
Emitiranje 3. rujna 2008. – 9. prosinca 2014.
Vanjske poveznice
Službene web stranice
Članak o seriji na IMDb-u

Serija je premijerno prikazana 3. rujna 2008. na američkom TV kanalu FX. Druga sezona serije počela se emitirati 8. rujna 2009., a treća 7. rujna 2010. Treća sezona u prosjeku je privukla 4,9 milijuna gledatelja tjedno, čime su Sinovi anarhije postali najgledanija serija postaje FX, nadmašivši Vatrene dečke, Reži me i The Shield.

7. listopada 2010. objavljena je vijest da će se snimati i četvrta sezona Sinova anarhije.[1]

Glumci i likovi uredi

Sinovi anarhije je priča o životu obitelji Teller-Morrow iz izmišljenog kalifornijskog grada Charminga, kao i članova motociklističkog kluba Sinovi anarhije (SAMCRO, eng. Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original), njihovih obitelji, značajnijih stanovnika Charminga te njihovih saveznika i protivnika u mnogim legalnim i ilegalnim poslovima. Budući da se Sinovi anarhije uglavnom bave kriminalnim djelatnostima (trgovina oružjem, zaštita) često su u sukobima sa drugim bandama kao što su Maje, Nordi, Prava IRA, 1-9, Aryansko bratstvo (AB) i seperatistilka grupa bijelaca, nazvana Liga američkih nacionalista (LOAN, eng. League of American Nationalists).

Glavna postava uredi

Gostujuća postava uredi

Epizode uredi

SINOVI ANARHIJE
Sezona Br. epizoda Premijera sezone Finale sezone Prosj. gledanost DVD izdanje
1. sezona 13 3. rujna 2008. 26. studenog 2008. 2,21 milijuna[2] 18. kolvoza 2009.
2. sezona 13 8. rujna 2009.[3] 1. prosinca 2009. 3,67 milijuna[2] 31. kolvoza 2010.
3. sezona 13 7. rujna 2010.[4] 30. studenog 2010. 4,9 milijuna[5] ???

Priča uredi

Koncept uredi

Sinovi anarhije (eng. Sons of Anarchy (SOA)) je motoristički klub čiji su članovi skupina odmetnika koji imaju svoje podružnice u SAD-u (Kalifornija, Nevada) i inozemstvu. Serija je fokusirana na skupinu koja je utemeljila Sinove anarhije - Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original[6] (akronim SAMCRO)[7] ili skraćeno Sam Crow. Ovaj nadimak označava izvorni naziv serije - Forever Sam Crow.[8] Redwoodska skupina ima sjedište u kalifornijskom gradiću Charmingu. Kriminalne radnje prikrivaju se automehaničarskom radionicom Teller-Morrow. Na čelu skupine je Clay Morrow koji svoj klub štiti putem korumpiranja lokalnog šerifa, bliskim odnosima sa Charminškom zajednicom te metodama nasilnog zastrašivanja.

Članovi Kluba nose jakne poznate pod nazivom "kuttes" (jakne sa odrezanim rukavima). Na jakni je oslikana smrt (eng. grim reaper) koja umjesto kose, u rukama ima jurišnu pušku M16 sa krvavom oštricom na cijevi puške. Smrt u drugoj ruci ima kristalnu kuglu sa slovom A (anarhija). Samo puni član Kluba može nositi jaknu sa tom slikom. Također, postoje i druge slikovne oznake na jaknama članova, koje nose određenu poruku. Npr. "Men Of Mayhem" je oznaka koju nose članovi Kluba koji su za njega prolili krv, dok oznaku "First 9" nose samo originalnih devet članova koji su osnovali Sinove anarhije. Jax Teller nosi bejzbolsku kapu na kojoj piše "Reaper Crew", dok Tara Knowles i Gemma Teller Morrow imaju tetovaže vrane. Sinovi voze Harley-Davidson motore te tokom dana rade u automehaničarskoj radionici Teller-Morrow ili lokalnoj industriji. Međutim, primarni oblik zarade svodi se na ilegalan uvoz oružja, njegovom modificiranju i prodaji bandama u East Bayu u San Franciscu, koje se bave prodajom droge. Također, kod lokalnih poduzeća zarađuju na poslovima zaštite kamiona koji prevoze robu.

Sinovi anarhije drže podalje od Charminga krijumčare metamfetaminima i dilere drogom , zbog čega su često u sukobu sa bandom Nordi, koju predvodi Ernest Darby. Neprijatelji Sinova su i Maje, motociklistički klub iz Oaklanda čiji su članovi hispanoamerikanci, na čelu sa Marcusom Alvarezom. Od ostalih bandi, tu su i Lin Trijada iz San Francisca (vođa Henry Lin), talijansko-američka kriminalna obitelj Cacuzza. Od ostalih bandi, to su još i Istinska IRA (eng. True IRA) iz Irske koji Sinove anarhije opskrbljuju sa ruskim oružjem ilegalne proizvodnje, One-Niners, afro-američka ulična banda kojima Sinovi prodaju oružje te mnogi članovi Kluba koji su u zatvoru.

Sinovi anarhije posjeduju Teller-Morrow radionu, pokraj koje se nalazi bar sa kuhinjom, sobom za vježbanje i "Kapelom", raskošnom sobom sa konferencijskim stolom od crvenog drva, na kojem je urezan logo bande. U Kapeli se donose sve bitne odluke Sinova anarhije. Klub posjeduje i skriveni prostor u šumi, a nekad su imali i skladište izvan grada u kojem se čuvalo ilegalno oružje.

John Teller i Piermont "Piney" Winston su osnivači kluba Sinova anarhije, kojeg su osnovali 1967. nakon povratka u domovinu iz Vijetnamskog rata u kojem su služili kao padobranci.[9] Šest članova od "Redwoodskih originalnih 9" bili su po struci veterinari, dok je Clay Morrow bio najmlađi iz originalne postave. John Teller je umro 1993., nekoliko dana nakon teške prometne nesreće, dok se udovica Gemma preudala za Claya. Gemmin sin Jackson (Jax) kojeg ima iz veze sa Johnom je podpredsjenik Sinova anarhije. Jax je u tajnoj (zabranjenoj) vezi sa Tarom, liječnicom u bolnici St. Thomas.

Sličnost sa Hamletom uredi

Dramska serija se djelomično temelji na Shakespeareovoj tragediji Hamlet.[10] Clay Morrow prikazuje kralja Klaudija, a Gemma portretira kraljicu Gertrudu, Hamletovu majku. Između njih je Jax kao kraljević Hamlet. Opie i Tara su pod utjecajem likova Horacija i Ofelije. Jax proispituje kulturu Sinova anarhije, dok ga rođenjem vlastitog sina hvata melankolija zbog smrti oca. U knjizi je Hamlet komunicirao sa ocem koji se javlja poput duha, dok u seriji Jax to vrši čitajući očev neobjavljeni dnevnik.[11] Redatelj Kurt Sutter je na tu temu izjavio: "Nisam ga htio prikazati, ali on je tamo. To je Jaxov otac koji je osnovao klub, te je stoga duh. Pitate se što bi on napravio vidjevši kako je sve ispalo. To nije verzija Hamleta, ali je on definitivno imao utjecaj".[12] Glumac Ron Perlman koji tumači Jaxa vjeruje da je "cijelim putem sljepljena struktura Hamleta sve do kraja" (misleći na seriju).[13]

U pilot epizodi, vidjevši uništeno skladište, Jax kaže Clayju: "Nije lako biti kralj", a Clay mu odgovara: "Zapamtit ćeš to", što umnogome podsjeća na Hamleta. U nekoliko epizoda agent Stahl Jaxa naziva princom, poput Hamleta kojeg se u djelu često naziva kraljevićem. Također, Clay spominje da Jaxa "progoni duh vlastitog oca". Postoji i nekoliko referenci gdje se aludira na Claya kao kralja a Gemmu kao kraljicu. Tijekom jedne epizode u Gemminoj bolničkoj sobi se nalazi televizor koji prikazuje film Kralj i ja.

Tijekom zadnje epizode treće sezone, implicira se da Clay i Gemma stoje iza smrti Johna Tellera, odražavajući tako kralja Klaudija i kraljicu Gertrudu koji su sudjelovali u umorstvu Hamletova oca, danskog kralja.

Snimanje uredi

Sinovi anarhije snimali su se na kalifornijskoj adresi Occidental Studios Stage 5A u sjevernom Hollywoodu. Većina seta nalazila se tamo - auto radiona sa prostorijama kluba, Jaxova kuća i bolnica sv. Thomasa. Te prostorije koristili su i scenaristi za pisanje scenarija te su neki njeni dijelovi preuređeni da izgledaju kao lokalna policijska postaja. Scene na otvorenom snimale su se na području Sun Valleyja and Tujunge.[14] Unutarnje i vanjske scene iz treće sezone gdje se radnja zbiva u Irskoj, snimljene su u Ocidental studiju i okolnim područjima.

Prijem kod kritike uredi

U prvoj sezoni kritika je bila podijeljena. Matthew Gilbert iz The Boston Globe rekao je: "Prva sezona ima pravi potencijal".[15] Gina Bellafante iz New York Timesa pozitivnim je ocijenila visoke glumačke sposobnosti filmske postave, posebice Katey Sagal koja je portretirala Gemmu. Brian Lowry iz Varietyja dao je mješovit osvrt, diveći se Sutterovom stvaranju kluba i grada Charminga, ali serija u ranijim epizodama nema smjer.[16]

U drugoj sezoni seriji je porasao broj pozitivnih recenzija. Maureen Ryan, pišući za Chicago Tribune, nazvala je drugu sezonu "zanosnom" te je pohvalila izvedbe Rona Perlmana i Katey Sagal.[17] Stuart Levine iz Varietyja je izjavio da je nova sezona: "uvjerljiva", dajući komplimente glumačkim vještinama Perlmana, Sagal, Hunnama and Siffa.[18] Recezent James Poniewozik je u magazinu TIME izvedbu Katey Sagal nazvao "razorno snažnom", a seriju je uvrstio na svoj popis "Top 10 Shows of 2009".[19]

Sinovi anarhije nominirani su 2010. godine za nagradu TCA Awards. Također, Katey Sagal je nominirana za pojedinačnu nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu.

James Poniewozik je premijeru treće sezone opisao riječima "oduzima dah" te je pohvalio izvedbu Katey Sagal sa Halom Holbrookom.[20] Kasnije je izjavio da je nestanak Abela pomogao da se serija vrati na središnji problem.[21] Ken Tucker iz Entertainment Weekly slaže se da su scene glumaca Holbrook i Sagal "prekrasne" te je pozvao Stephena Kinga da portretira Bachmana. Također je komentirao da serija dobro obrađuje teme vezane uz odanost obitelji.[22] Maureen Ryan napisao je upitna vjerodostojnost priče Hectora Salazara u seriji uz napomenu da je bio inferioran ostalim negativcima kao što su Stahl, Zobelle i Weston. Međutim, pohvalio je glumu Ally Walker, uspoređujući njezin lik sa likom Vic Mackey u filmu Štit.[23] Kritičar Alan Sepinwall rekao je kako je treća sezona "zanimljiva, ali neravnomjerna".[24][25]

Glazba uredi

Uvodna pjesma na otvaranju serije je "This Life" koju izvode Curtis Stigers i The Forest Rangers.

8. rujna 2009. iTunes je objavio EP "Sons of Anarchy: North Country - EP" koji sadrži pet pjesama koje su svirale u seriji.

Sons of Anarchy: North Country - EP
# Pjesma Izvođač Trajanje
1. This Life Curtis Stigers & The Forest Rangers 2:22
2. Slip Kid Anvil i Franky Perez 3:49
3. John the Revelator Curtis Stigers & The Forest Rangers 5:34
4. Forever Young Audra Mae & The Forest Rangers 3:13
5. Girl from the North Country Lions 4:11

Drugi EP, pod nazivom "Sons of Anarchy: Shelter - EP" iTunes je objavio 24. studenog 2009.

Sons of Anarchy: Shelter - EP
# Pjesma Izvođač Trajanje
1. Ruby Tuesday Katey Sagal 3:23
2. Fortunate Son Lyle Workman & The Forest Rangers 3:26
3. Someday Never Comes Billy Valentine & The Forest Rangers 4:06
4. Burn This Town Battleme 3:04
5. Gimme Shelter Paul Brady & The Forest Rangers 4:53

Treći EP, pod nazivom "Sons of Anarchy: The King is Gone" iTunes je objavio 1. prosinca 2010.

Sons of Anarchy: The King is Gone
# Pjesma Izvođač Trajanje
1. No Milk Today Joshua James & The Forest Rangers 4:01
2. Bird on the Wire Katey Sagal & The Forest Rangers 5:05
3. Travelin' Band Curtis Stiger & The Forest Rangers 2:18
4. Miles Away The Forest Rangers 4:49
5. Hey Hey, My My Battleme 2:52
6. This Life (remix) Curtis Stiger & The Emerald Forest Rangers 0:39

Međunarodno prikazivanje uredi

Serija Sinovi anarhije prikazuje se osim na sjevernoameričkom i europskom kontinentu, i u Arabskim zemljama JZ Azije i sjevera Afrike.

Zemlja Mreža Premijera serije
  Arapski svijet Fox Series 2010.
  Belgija 2BE 8. travnja 2010.
  Brazil FX Brazil 2009.
  Bugarska BTV Cinema 2. travnja 2010.
  Danska TV2 3. ožujka 2010.
  Finska SUB 2010.
  Francuska M6 2009.
  Hrvatska HRT 2 2010.
  Irska RTÉ Two 2010.
  Italija FX Italia 2009.
  Izrael HOT 3 2009.
  Kanada Super Channel 20. listopada 2008.
  Nizozemska RTL7 21. studeni 2010.
  Novi Zeland TV3 20. listopada 2010.
  Portugal FX Portugal 2009.
  Španija Fox Crime 15. veljače 2010.
  Švicarska TSR 2009.
  Turska FX Turkey 2009.
  Ujedinjeno Kraljevstvo Bravo, Five USA 2009.

Izvori uredi

  1. FX renews Sons of Anarchy
  2. 2,0 2,1 3rd season of Sons of Ararchy
  3. FX Fall Premiere Dates: Sons of Anarchy, It's Always Sunny Return
  4. „Sons of Anarchy season 3 Promo”. Arhivirano iz originala na datum 2010-10-10. Pristupljeno 2012-05-25. 
  5. Sexy Mayhem Alert: Sons of Anarchy Renewed for Season Four
  6. Clubhouse 360: Plaques Overlay
  7. „FX Gets Forever SAMCRO”. Arhivirano iz originala na datum 2008-10-14. Pristupljeno 2012-05-25. 
  8. FX Greenlights Forever Sam Crow
  9. Clubhouse 360 - Framed Vets Popup
  10. „Sons of Anarchy: A motorcycle gang is coming to your house”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-08. Pristupljeno 2012-05-25. 
  11. „Hamlet rides a Harley in Sons of Anarchy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-06. Pristupljeno 2012-05-25. 
  12. „It all goes hell for leather in Sons Of Anarchy”. Arhivirano iz originala na datum 2021-03-20. Pristupljeno 2012-05-25. 
  13. „Ron Perlman Interview - SONS OF ANARCHY”. Arhivirano iz originala na datum 2008-09-26. Pristupljeno 2012-05-25. 
  14. Filmske lokacije Sinova anarhije
  15. Biker Gang Saga Anarchy, has Sopranos Appeal
  16. Variety.com
  17. „Sons of Anarchy' revs up the pace in its compelling new season”. Arhivirano iz originala na datum 2011-09-19. Pristupljeno 2012-05-25. 
  18. Druga sezona Sinova anarhije
  19. „The Top 10 Everything of 2009”. Arhivirano iz originala na datum 2010-11-11. Pristupljeno 2012-05-25. 
  20. TV Tonight: Sons of Anarchy restarts its engines
  21. Sons of Anarchy, Bainne: Blood Begets Blood
  22. „Sons of Anarchy 2010”. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-01. Pristupljeno 2012-05-25. 
  23. Sinovi anarhije - 3. sezona, 12. epizoda
  24. Sons of Anarchy Lochan Mor, SAMCRO Vs. SAMBel
  25. Sons of Anarchy Firinne, Sins of the Sons

Vanjske veze uredi