Sinkiuse (.tskowa'xts<small>E</small>nux, Columbia, Sinkiuse-Columbia, Middle Columbia Salish, Isle-de-Pierre) su pleme Salishan Indijanaca u području rijeke Columbie od Fort Okanogana do Point Eatona, Washington, srodni grupama Wenatchee. Od 1870. žive na rezervatu, danas pod jurisdikcijom rezervata Colville.

Ime Columbia Sinkiuse dobivaju po lokalitetu uz koji su povijesno vezani i gdje je živjela većina njihovih bandi. Sami sebe oni su nazivali Sinkiuse a tako ih je zvala i većina ostalih grupa. Naziv Sinkiuse odnosi se i na vlastitu Sinkiuse skupinu .nkee'us ili .s.nkeie'usox, iz doline Umatille. Susjedna Salishan plemena nazivali su ih imenom "inland people", odnosno .swa'namc kod Nootsack Indijanaca , .swa'dab.c pleme Twana i Suwa'dabc, oblik istog imena kod Snohomisha. Kod Indijanaca Nez Percé Papspê'lu je ime u značenju "fir-tree people," a nazivali su ih i Bo'tcaced ili "arrow people." Postoji još jedan naziv prema lokalitetu, to je Middle Columbia Salish kojim su se rabili Teit (1928) i Spier (1930). Od trgovaca su Sinkiuse nazivani Isle-de-Pierre ili pak Rock Island, za koji Swanton sumnja da bi se mogao odnositi na tek jednu bandu. Ime Ti'attluxa dali su im Wasco Indijanci.

Bande

uredi

Prema Teitu (1930) Sinkiuse su se dijelili na bande:

Povijest

uredi

Sinkiuse su polu-sjedilački lovci i sakupljači (kopači korijenja) i ribari u području sjeverozapadnog Platoa rijeke Columbie. Velika epidemija boginja koja je harala Sjevernom Amerikom između 1775. i 1782., mora da je i njih pogodila 1781. Sa bijelcima do kontakata dolazi u kasni prvim godinama 19. stoljeća uspostavom trgovačkih postaja koje 1809 i 1810. podiže David Thompson, anglo-kanadski kartograf i istraživač koji se 1811. uputio u istraživanje rijeke Columbia, i kojeg su Indijanci prozvali 'zvjezdar' ('stargazer'). Sinkiuse isprva trguju sa bijelim trgovcima koji ih prozvaše Isle-de-Pierre, no kasnije migracijskom rutom Oregon Traila (1841) počinje pristizati sve veći broj bijelih naseljenika što će dovesti 1855. do bitke sa nekoliko udruženih plemena. Dvadeset-trećeg dana devetog mjeseca 1855. tri Yakima Indijanca ubila su indijanskog pod-agenta Andrew J. Bolona u blizini rijeke Toppenish, na današnjem području okruga Klickitat, atletskog čovjeka crvene kose i brade, što će u listopadu 1855. prerasti u sukob sa majorom Granville O. Hallerom. Haller je imao oko 100 vojnika (po nekima 106) ali su ih razbile snage ujedinjenih plemena Yakima, Columbia, Wanapam, Walla Walla, Palouse i Spokane. Godine 1870. smješteni su na rezervat blizu Grand Couleeja, ali će za dvije godine (1872) doći do velikog potresa u blizini jezera Chelan u kojem će biti mnogo mrtvih, a nijedno dijete mlađe od dvije godine neće preživjeti.

Sinkiuse nisu bili brojan narod od nekadašnjih 800 (1700) broj im je 1908 spao na 299. U kasnom 20. stoljeću ima ih po procjeni možda 300 ili 400, ali se posebno ne popisuju.

Vanjske veze

uredi