Sin City (film)

Grad grijeha je američki film iz 2005. koji su režirali, napisali scenario i producirali Frenk Miler i Robert Rodrigez. Film je urađen po stripovima Frenka Milera: „Posljednje zbogom“, „Ubistva vrijedna“ i „Žuto kopile“.

Sin City
PrijevodGrad grijeha
Žanrakcija, triler
RežijaFrenk Miler
Robert Rodrigez
Kventin Tarantino
ProdukcijaElizabet Avelan
Frenk Miler
Robert Rodrigez
ScenarioFrenk Miler
UlogeBrus Vilis
Miki Rork
Klajv Oven
Džesika Alba
Benisio del Toro
Britani Merfi
Elajdža Vud
Rosario Doson
Džejmi King
Majkl Klark Dankan
Nik Stal
Aleksis Blajdel
Pauers But
Majkl Madsen
Džoš Hartnet
Devon Aoki
Karla Gudžino
Rutger Hauer
Marli Šelton
MuzikaDžon Dabni
Premijera2005.
Jezikengleski
Trajanje124 min.
Država SAD
Kompanija
Budžet40.000.000 $[1]
Zarada158.753.820 $[2]
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Sin City 2
Sin City na Internet Movie Database
Zvanični sajt

Film je imao veliki komercijalni i kritički uspjeh. Naročito je hvaljen zbog jedinstvenog načina snimanja; najveći dio filma je crno-bijeli, samo su određeni objekti u boji.

Radnja uredi

Mušterija je uvijek u pravu uredi

U stanu na krovu oblakodera je u toku velika zabava. Žena u crvenoj večernjoj haljini (Marli Šelton), stoji sama na balkonu. Muškarac (Džoš Hartnet), koji je narator, prilazi joj i nudi cigaru. Nakon kraćeg ćaskanja, on kaže da u njenim očima vidi ludu smirenost nekoga ko je umoran od jurnjave, ali ne želi da se suoči sa svojim problemima. Kaže joj da će je on spasiti i odvesti je daleko. Poljube se, a onda je ustrijeli. Ona umire na njegovim rukama. On kaže da ne zna od koga je ona bježala, ali će unovčiti njen ček ujutru.

U komentarima na DVD-ju, Frenk Miler objašnjava da žrtva u ovoj priči (Mušterija iz naslova) zapravo izvrši samoubistvo. Nenaoružana žena se zabavljala sa mafijašem, a kada je htjela da raskine sa njim, zaprijetio joj je da će je ubiti na najsuroviji način. Tada je iskoristila svoje veze i unajmila plaćenog ubicu (poznatog kao Prodavac) da joj obezbijedi brzu smrt.

Žuto kopile (I dio) uredi

Na pristaništu Grada grijeha stari policajac Džon Hartigan (Brus Vilis) pokušava da spriječi serijskog ubicu djece, Rorka mlađeg (Nik Stal), da siluje i ubije jedanaestogodišnju Nensi Kalahan (Makenzi Vega). Rork mlađi je sin moćnog senatora Rorka, koji je platio policiji da prikriva njegove zločine, uključujući Hariganovog partnera Boba (Majkl Madsen).

Bob pokušava da ubijedi Hartigana da ode, a Hartigan ga udarcem onesvijesti. Hartigan onda provali u skladište, usput onesposobivši dva lokalna kriminalca. Rork mlađi je unutra sa preplašenom Nensi i dva naoružana gangstera koji se staraju da se Nensi i Rork „slože“ prije nego što ih ostave same. Hartigan ubija gangstere, ali Rork rani Hartigana u rame, zgrabi Nensi i bježi prema pristaništu.

Hartigan stiže Rorka i rani ga ga u uvo, zbog čega on ispusti Nensi. Nekoliko puta puca Rorka u ruku i u genitalije („oduzima mu oba oružja“) nakon čega ga nekoliko puta Bob (koji se osvijestio) ustreli u leđa. Bob govori Hartiganu da se primiri, ali Hartigan vadi rezervni pištolj i tako izaziva Boba da ga opet ustrijeli. Čuje se zvuk sirena i Hartigan se onesvijesti znajući da je Nensi bezbjedna, pravdajući se riječima:

Starac umire. Djevojka preživi. Poštena razmjena.

Posljednje zbogom uredi

Nakon noći provedene zajedno, Marv (Miki Rork), se budi i vidi da je Goldi (Džejmi King) ubijena. Policija stiže i optužuje njega za ubistvo. On bježi obećavajući da će osvetiti Goldinu smrt. Ide kod Lusil (Karla Gudžino), lezbejke koja je njegov nadzornik uslovne kazne. Ona zašije njegove rane i bezuspješno pokušava da ga nagovori da odustane. U potrazi za informacijama, Marv ide u bar „Kod Kadija“, gdje ispita i ubije dvojicu plaćenih ubica poslatih da njega ubiju. Marv ispituje razne doušnike i otkriva korumpiranog svještenika (Frenk Miler), koji mu otkriva da je član Rork porodice iza Goldinog ubistva. Marv ubija svještenika, a onda ga napada djevojka koja veoma liči na Goldi. Marv se sjeti da dugo nije uzeo lijek i zaključuje da je to bila samo halucinacija.

Marv stiže na porodičnu farmu porodice Rork gdje ga savlada tihi ubica koji je ubio Goldi a da njega nije ni probudio. Budi se u podrumu sa glavama ubicinih žrtava i Lusil, koja je zarobljena i prisiljena da gleda ubicu kako jede njenu ruku. Otkriva Marvu da je ubica kanibal, i da se zove Kevin (Elajdža Vud). Oni bježe ali Lusil odluči da se preda policiji koji je upucaju. Bijesan, sve ih ubija, otkrivajući da je kardinal Patrik Henri Rork (Rutger Hauer) naručio Goldino ubistvo.

Marv odlazi u Stari grad, dio Grada grijeha sa mnogo bordela, tražeći potvrdu indetiteta ubice. Zarobljen je i dozvoljava djevojci koja liči na Goldi (to je njena sestra bliznakinja Vendi) da ga pobijedi, da bi je ubijedio da nije on ubio Goldi. Vendi i Marv se naoružaju i vraćaju se na farmu. Marv raskomada i ubije Vendija. Glavu nosi kardinalu Rorku koji priznaje njegov udio u ubistvima: Kevin je počeo da ubija prostituke i hrani se njihovim dušama i kardinal se pridružio; kada je Goldi počela da istražuje Rork je morao da je ubije. Marv ubija kardinala ali ga upucaju negovi stražari.

Marva vode u bolnicu, što on naziva traćenjem vremena, znajući da će svakako biti ubijen. Policija pokušava da izvuče priznanje iz njega, što ga samo zabavlja. Na kraju policija prijeti da će ubiti njegovu majku ako ne bude sarađivao. Priznaje da je ubio ne samo Kevina i Rorka već i sve njihove žrtve, i osuđen je na smrt. U ćeliji ga posjećuje Vendi, koja mu zahvaljuje što je osvetio njenu sestru i provodi noć sa njim, dozvoljavajući mu da je naziva Goldi. Marv je ubijen narednog dana elektrošokom.

Ubistva vrijedna uredi

Šeli (Britani Merfi), šankericu iz bara „Kod Kadija“ maltretira njen bivši momak Džeki Boj (Benisio del Toro). Njen sadašnji momak, Dvajt (Klajv Oven) se gadi od svog prostačkog rivala. Dvajt zabije glavu Džeki Boja u vc-šolju sa urinom, upozoravajući ga da ostavi Šeli na miru. Džeki boj bježi sa svojim prijateljima. Odlazi u Stari grad da nastavi da stvara probleme. Dvajt ih prati i vidi da uznemiravaju mladu prostitutku Beki (Aleksis Blajdel). Jedna od glavnih prostitutki i Dvajtova ljubavnica, Gejl (Rosario Doson), takođe posmatra.

Kada Džeki Boj zaprijeti Beki pištoljem, ekspert u borilačkim vještinama, Miho (Devon Aoki), skače dolje, otkida ruku Džeki Boja i ubija njegove prijatelje. Postaje očigledno da Džeki boj neće brzo umrijeti, i Dvajt zamoli Miho da ga brzo dokrajči. Dok skupljaju novac ubijenih, prostitutke shvataju da je Džeki Boj zapravo dobro poznat poručnik u policiji - Džek Raferti. Ako budu otkrivene okolnosti u kojima je umro, primirje između policije i prostitutki će biti završeno, i rat protiv Starog grada biće neizbježan.

Dvajt odlučuje da odnese tijelo u jamu sa katranom u blizini, dok se istraumirana Beki vraća kući. Na putu Dvajt halucinira da razgovara sa lešem Džeki Boja, koji ga izaziva jer ga prati policajac. Dvajt uspijeva da se izvuče iz situacije, i stiže do jame, gdje ga upucaju irski plaćenici. U međuvremenu, šef plaćenika, Manut (Majkl Klark Dankan), stiže u Stari grad i kidnapuje Gejl, objašnjavajući da im je doušnik otkrio sve, i da njihov ljudi njihovog šefa dolaze Valenkvista dolaze da napadnu Stari grad.

Dvajt preživljava metak plaćenika, koji je pogodio značku Džeki Boja. On ubija nekoliko plaćenika, ali ga granada odbaci u jamu. Skoro se utopio, ali Miho stiže na vrijeme da ga spasi. Ostali plaćenici odlaze sa odrubljenom glavom Džeki Boja. Dvajt i Miho ubijaju obojicu plaćenika i uzimaju glavu Džeki Boja nazad. Vraćaju se u Stari grad.

Dok je Gejl mučena, otkriva da je Beki izdajica, i da je obavijestila plaćenike zbog staha i pohlepe. Manut dobija poruku od Dvajta preko stijele koju je odaslala Miho. Dvajt nudi glavu Džeki Boja u zamjenu za Gejl. Nalaze se u uličici, gdje je razmjena obavljena, iako plaćenici planiraju da ih svakako ubiju. Iznenada, Dvajt aktivira bombu koju je postavio u glavu Džeki Boja, u potpunosti uništavajući svaki dokaz. Ostale prostituke Starog grada se otkrivaju na krovovima zgrada i pucaju plaćenike. Ranjena Beki, koja se nalazi usred pucnjave, bježi, dok se Dvajt i Gejl strasno poljube.

Žuto kopile (II dio) uredi

Hartigan se oporavlja u bolnici. Senator Rork ga obavještava da je Rork mlađi u komi i da su planovi za nasljednika Rorka u ozbiljnoj opasnosti. Senator Rork otkriva da će Hartigan biti optužen za zločine Rorka mlađeg. A ako Hartigan nekome kaže istinu, on će umrijeti. Zahvalna Nensi dolazi da mu se zahvali, obećavajući da će mu pisati pisma svake nedjelje dok je u zatvoru.

Hartigan odlazi u zatvor, znajući da je to jedini način da zaštiti svoju suprugu i Nensi, iako odbija da zvanično prizna zločine. Svake nedjelje dobija pisma od Nensi, kako je i obećala. Ali poslije osam godina pisma prestaju. Hartiganu umjesto toga stže otkinut prst. Shvatajući da je Nensi možda kidnapovana, Hartigan priznaje sve, znajući a će dobiti uslovnu kaznu. Ponovo se sastaje sa svojim starim partnerom, Bobom, koji se pokajao zbog svojih djela. Bob kaže Hartiganu da se njegova žena preudala. Nesvjesan da ga prati deformisani čovjek žute kože, Hartigan traži Nensi i nalazi je u baru „Kod Kadija“, gdje je ona postala 19-ogodišnja striptizeta (Džesika Alba).

Shvatajući da je otkinuti prst lažan, i da je to bila namještaljka da odvede žutog čovjeka do Nensi, on pokušava da ode neprimijećen. Međutim, Nensi mu skače u zagrljaj i strasno ga ljubi. Pošto ih je žuti čovjek primijetio, oni bježe u Nensinom autu. Žuti čovjek ih prati i Hartigan ga upuca u vrat. Hartigan sa vraća da potvrdi ubistvo, ali se žuti čovjek sakrio u gepeku Nensinog auta. U hotelu, Nensi otkriva da je zaljubljena u Hartigana i pokušava da ga zavede. Hartigan podsjeća sebe da je dovoljno star da bude Nensin djed. Deformisani čovjek se vraća i ponovo napada, otkrivajući da je on Rork mlađi, a Hartigan mu se sada obraća kao Žutom kopiletu.

Unakažen godinama operacije da bi dijelovi tijela koji mu nedostaju bili obnovljeni, Žuto kopile objesi Hartigana i ostavlja ga tako. Nensi je odvedena na farmu porodice Rork da bude silovana i ubijena. Hartigan uspijeva da pobjegne i prati Žuto kopile na farmu, gdje on bičuje Nensi i sprema se da je napadne svojim nožem. Hartigan ubija čuvare. Zatim satjera Žuto kopile u ćošak i pretvara se da ima infarkt. Žuto kopile se prevari i pusti Nensi, dajući tako šansu Hartiganu da mu zabije nož u stomak i kastrira ga opet (ovaj put sopstvenim rukama), i ubije ga batinama.

Hartigan govori Nensi o svom planu da razotkrije korumpiranog senatora Rorka i konačno uništi organizovani kriminal u Gradu grijeha. Poljube se. Znajući da senator Rork nikada neće prestati da traga za njima, Hartigan se ubija, da bi obezbijedio Nensinu sigurnost jednom i zauvijek. Pravda se riječima:
  Starac umire. Djevojka preživi. Poštena razmjena.

Epilog uredi

Ranjena Beki, koja je preživjela unakrsnu vatru, odlazi iz bolnice, pričajući sa majkom mobilnim telefonom. U liftu je Prodavac sa početka filma. Nudi Beki cigaru, nagovještavajući da će da je ubije. Onda misli u sebi: „Skreni iza ćoška u Gradu grijeha i možeš naći bilo šta... bilo šta.

Glavne uloge uredi

Mušterija je uvijek u pravu uredi

Posljednje zbogom uredi

Ubistva vrijedna uredi

Žuto kopile uredi

Zarada uredi

Film je zaradio 29.1 miliona dolara svog prvoga vikenda prikazivanja. Narednog vikenda je doživio veliki pad posjećenosti, skoro 50%. Film je u Sjevernoj Americi zaradio 74.1 miliona dolara, naspram 40 miliona troškova produkcije i snimanja. U ostatku svijeta je zaradio 84.6 miliona dolara, pa je ukupna zarada filma 158.7 miliona dolara.

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi