Simon (film, 2004)

Simon je holandski dramski film iz 2004. godine u režiji i po scenariju Eddyja Terstalla. Film je priča o dvojici prijatelja, od kojih je jedan straight, drugi gej i o značajnim temama u holandskom društvu, kao što su istopolni brakovi i eutanazija. Film je osvojio četiri nagrade Zlatno tele, između ostalih i za najbolji film 2004. godine.

Simon
Hij verandert je leven[1]
ŽanrDrama
RežijaEddy Terstall
ScenarioEddy Terstall
UlogeCees Geel, Marcel Hensema, Rifka Lodeizen, Nadja Hüpscher
MuzikaPaul de Munnik
Premijera30. 9. 2004 (2004-09-30)
JezikHolandski jezik
Trajanje102 min
Država Nizozemska
Kompanija
StudioSpaghetti Film
Simon na Internet Movie Database

Radnja uredi

Nakon što straight diler hašiša, Simon (Cees Geel) kolima udari povučenog gej muškarca, Camiela (Marcel Hensema) između njih se razvije blisko prijateljstvo krajem 1980-ih. Njihovo prijateljstvo je stavljeno na probu posle incidenta na Tajlandu i njih dvojica gube kontakt.

Četrnaest godina kasnije, njihovo prijateljstvo se nastavlja, kada Simon ponovo naleti kolima na Camiela. Novost je da Simon boluje od raka i da mu je ostalo par meseci života. Njegova deca, Joy (Nadja Hüpscher) i Nelson (Stijn Koomen) žive sa njim. Camiel živi sa partnerom, Bramom (Dirk Zeelenberg), sa kojim planira da se venča.

Poslednje mesece Simonovog života provode zajedno. Simon je kum na Camielovom venčanju i predlaže mu da on i Bram usvoje njegovu decu. Film se završava tako što Simon dobija injekciju u cilju eutanazije.

Simonovog prijatelja, Marca u filmu glumi Daan Ekkel, koji je u prethodnom Terstallovom filmu glumio sa svojim bratom blizancem, Williamom. William Ekkel je umro u 36. godini od tumora na mozgu. Simonova priča je zasnovana na smrti Williama Ekkela.

Uloge uredi

Nagrade uredi

Film je premijerno prikazan na Holandskom filmskom festivalu, pre nego što je dospeo u bioskope. Na festivalu je osvojio četiri nagrade Zlatno tele, i to za:

  • Najbolji igrani film
  • Najbolju režiju
  • Najboljeg glumca (Cess Geel)
  • Nagradu publike

Spoljne veze uredi

Reference uredi

  1. Promeniće ti život.
Nagrade
Prethodi:
Black Book
Zlatno tele za najbolji igrani film
2004
Slijedi:
N/A