Simfonijski orkestar Praškog radija

Simfonijski orkestar Praškog radija (češ. Symfonický orchestr Českého rozhlasu) je češki simfonijski orkestar iz grada Praga.

Simfonijski orkestar Praškog radija
Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Muzički rad
Period aktivnosti1923. -
Osnivanje1923.
Žanrklasična glazba
Ostalo
Službene straniceSlužbena stranica

Povijest uredi

Orkestar je osnovan u Čehoslovačkoj u svibnju 1923. godine, te je ubrzo postao poznat u cijeloj zemlji popularizirajući tako klasičnu glazbu. 1. listopada 1926. orkestar je postao i službeni orkestar Praškog radija, jednog od glavnih medija glavnoga grada države.

1952. orkestar je bio drugi najpopularniji glazbeni ansambl u zemlji, iza Praškog simfonijskog orkestra.

Mnogi su članovi orkestra nakon odlaska iz njega nastavili karijeru u drugim glazbenim asnamblima ili su osnovali vlastite. Tokom 1960-ih orkestar je imao toliko članova, da je bio podijeljen u dva zasebna orkestra pod upravom Praškog radija: Orkestar praškog radija i Simfonijski orkestar Praškog radija, koji su se nakon pada komunizma ponovno ujedinili u jedan orkestar.

Dirigenti uredi

 
Otakar Jeremiáš, jedan od najpoznatijih umjetničkih voditelja i dirgenata orkestra. Kada je počeo ravnati orkestrom 1929., imao je svega 27 članova. 1931. orkestar je brojao 45, a 1936. 70 stalnih članova. Bio je najomiljeniji voditelj orkestra, zbog duhovitosti i uvijek dobrog raspoloženja.[1]

Izvori uredi

  1. (en) Lambert, P., International Classical Record Collector, Summer, 1996., Vol 2, 5, str. 12-13.

Vanjske veze uredi