Sima Yong (司馬顒) (? -306), kurtoazno ime Wenzai (文載), bio je kineski princ iz dinastije Jin koji je nakratko služio kao regent za svog brata cara Huija. Tradicionalno se navodi kao sedmi od osam prinčeva vezanih uz rat Osam prinčeva.

Sima Yong je bio unuk Sima Fua, mlađeg brata Sima Yija, praosnivača dinastije. Otac mu je bio Sima Gui, a od njega je kao porodično leno naslijedio Kneževinu Taiyuan. Oko 278. ga je tadašnji car Wu premjestio u Heijan u današnjoj provinciji Hebei, pa je tako stekao titulu Princ od Heijana. Prilikom jedne posjete carskoj prijestolnici Luoyang je impresionirao cara Wua svojim sposobnostima. Nakon što je na vlast došao Wuov retardirani sin car Hui, Sima Yong je 299. imenovan komandantom obrane nekadašnje carske prijestolnice Chang'an.

Kada je 301. regent Sima Lun uzurpirao carsko prijestolje, Sima Yong ga je ispočetka podržao, da bi se potom priključio pobunjenim prinčevima Sima Jiongu i Sima Yingu te tako vratio cara Huija na vlast. Tada je Sima Jiong postao regent, ali je bio nepovjerljiv prema Sima Yong. Zbog toga je već 302. Sima Yong napravio zavjeru zajedno sa princom Sima Aijem i Sima Yingom; nakon toga je Sima Jiong pogubljen, a Sima Ai postao novi regent. Godine 304. je pokrenuo novu pobunu protv Sima Aija, kojoj se priključio Sima Ying; ona je uspjela tek zahvaljujući tome što im se priključio Sima Yue i mučki zarobio Sima Aija koji je potom spaljen. Novim je regentom postao Sima Ying. Iste godine je došlo do novog ustanka, koji je vodio Sima Yue. Sima Yong je iskoristio priliku kako bi Sima Yinga prisilio da carem dođe u njegovo uporište u Chang'an i preda mu mjesto regenta.

Godine 305. je Sima Yue digao još jedan ustanak, ovaj put protiv Sima Yonga. Do ljeta 306. Sima Yong je izgubio svoja uporišta, a car Hui je došao pod Sima Yueovu kontrolu. Tada mu je ponuđeno da prizna Sima Yuea kao regenta; on je pristao, ali je prilikom putovanja za Luoyang zarobljen od strane Sima Yueovog brata Sima Moa i zadavljen zajedno sa vlastitim sinovima.