"Silver Blaze" je jedna od 56 kraktih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno objavljena 1892. godine u Strandu, uz ilustracije Sidneyja Pageta, priča je prva iz zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes, druge zbirke iz serijala o Holmesu. Doyle je ovu priču naveo kao trinaestu među svojih devetnaest najboljih priča.

"Silver Blaze"

Sidney Paget: "'Nosite se!'"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1892.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Memoirs of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Klijent(i) Nitko
Zločinac/ci John Straker (u pokušaju)

"Silver Blaze" je danas jedna od najpopularnijih priča o Sherlocku Holmesu, a specifična je po realističnom prikazu dartmurskog ambijenta i kasnoviktorijanskog sportskog miljea. Također, smatra se kako ova priča ima jedan od najboljih zapleta što ih je Doyle napisao, posebno zbog "neobičnog slučaja psa tokom noći". Poznati pisac krimića, Doyleov suvremenik, Gilbert Keith Chesterton jednom je prilikom izjavio da mu je ovo najdraža priča o Holmesu.

Slučaj uredi

Sherlock Holmes i dr. Watson putuju vlakom za Dartmoor kako bi istražili slučaj koji je punio novinske stranice - neobjašnjivi nestanak nagrađivanog konja, po imenu Silver Blaze, i ubojstvo dresera, Johna Strakera. Kada Holmes i Watson stignu do imanja pukovnika Rossa, inspektor Gregory iz Scotland Yarda je već priveo sumnjivca - londonskog knjigovođu Fitzroyja Simpsona, koji se noć prije nestanka raspitivao o konju. Ipak, Holmes je od samog početka uvjeren kako Gregoryjev slučaj ne drži vodu, unatoč svim činjenicama koje mu idu u korist.

Holmes uspije locirati konja, prateći njegove tragove, ali se nakon toga, uvjerivši se kako je Silver Blaze na sigurnom, posveti drugim aspektima slučaja. Dvije ključne točke su, dakako, ubojstvo Johna Strakera i nestanak samoga konja.

Prema Gregoryju, Simpson je ubio Strakera negdje u polju i pobjegao s konjem, ali Holmes vrlo brzo zaključi kako Simpson uopće nije imao oružje s kojim bi mogao izvesti takvo ubojstvo. Daljnjom istragom, Holmes otkriva kako je Simpson vodio dvostruki život s ljubavnicom i kako mu je hitno trebao novac. Objašnjenje nestanka konja uvelike je povezano s neobičnim slučajem psa tokom noći. Naime, pas u štali nije reagirao na aktivnost tokom noći, ali je glasno zalajao kada je, tokom jutra, vidio Holmesa. Holmes je to objasnio vrlo jednostavno - pas nije reagirao jer nikakav stranac nije bio u štali te noći.

Holmes je iz toga izvukao zaključak i riješio slučaj - Straker je izvukao i oteo konja. Želeći mu napraviti rez na kopitu, izveo ga je u polje, ali uplašena životinja ga je lupila stražnjom nogom i tako ga usmrtila. Nakon toga je pobjegla.

Pukovnik Ross se, dakako, brine da na vrijeme vrati konja, ali Holmes odluči kako mu neće ništa reći sve do kraja utrke, koju Silver Blaze pobijedi. Pukovnik Ross isprva ne prepoznaje svog konja jer su njegovi karakteristični znakovi prebojani, ali kada ih Holmes ukloni, pukovnik Ross prepozna svoju životinju. Holmes tada objasni slučaj i doda kako se o konju brinuo Rossov susjed, Silas Brown, koji je pronašao konja kako luta poljem. Priča je zaključena pohvalom inspektora Gregoryja, koji doista jest jedan od Yardovih najsposobnijih inspektora, ali mu nedostaje one mašte koja je ključna za kompleksnije slučajeve.

Vanjske poveznice uredi