Suppiluliuma I

(Preusmjereno sa stranice Shuppiluliuma I)

Suppiluliuma I (Šuppiluliuma) bio je kralj Hetita (cca. 1358. pne.1323. pne.). Stekao je slavu kao veliki ratnik i državnik, te se uspješno suprotstavio tada dominantnom Egipatskom kraljevstvu za kontrolu zemalja između Mediterana i Eufrata.

Suppiluliuma je karijeru počeo kao savjetnik i general Tudhaliye II, čiji je dvor bio u gradu Samuha. U svojim je vojnim pohodima pobijedio hetitske neprijatelje - narod Hayasa i Kaskijce. Obje grupe su se ujedinile oko karizmatskih vođa koji su se suprotstavili Suppiluliumi; u Hayasi je Karanni stvorio nešto kao kraljevski dvor, dok Piyapiliju to nije uspjelo među Kaskijcima. Suppiluliuma i Tudhaliya su svaki na svojoj strani granice pobijedili te neprijatelje, pa se hetitski dvor vratio u Hattusu.

Nakon nekog vremena Suppiluliuma je svrgnuo, a možda i pogubio svog gospodara. Neki od svećenika su kasnije to spominjali Suppiluliuminom sinu, nasljedniku i biografu Mursiliju II, navodeći to kao najveći zločin u historiji dinastije.

Suppiluliuma je svoju sestru dao udati za hayasanskog kralja Hukkanu, a svoju kći Muwatti ua Maskhuiluwu iz arzawanske države Mira. Potom je ponovno osvojio arzawansku teritoriju sve do Hapalle. Njegova najvažnija pobjeda je bila protiv kraljevstva Mitanni, koje je sveo na vazalnu državu pod svojim zetom Shatiwazzom. Također je dao sagraditi velike kamene građevine ukrašene kamenim reljefima. Za vrijeme njegove vladavine se razvio koncept svete prirode kraljevskih vođa.

Suppiluliuma je potom iskoristio nemirnu vladavinu faraona Akhenatena i osvojio egipatsku teritoriju u Siriji, potakavši mnoge egipatske vazale da se pobune.

Njegov je uspjeh potakao udovicu (poznatu pod imenom Dakhamunzu u analima) egipatsko kralja Nibhuruyire (obično identificiranog kao Tutankhamun, iako je to mogao biti i Akhenaten) da mu piše i zamoli ga da pošalje jednog od svojih sinova kako bi postao njen muž i vladao Egiptom, s obzirom da nije imala nasljednika i da je bila na rubu da je prisilno udaju za "slugu", za koga se misli da je bio general Horemheb ili Ay, vezir njenog pokojnog supruga. Suppliluliuma je poslao ambasadora u Egipat; on je javio kako situacija u zemlji odgovara navodima pisma, pa je kralj odlučio iskoristio priliku; na njegov žalost, princ Zannanza je ubijen na putu, pa od braka i saveza nije bilo ništa.

Suppililiuma je pobjesnio te je pokrenuo svoje vojske protiv egipatskih vazalnih država u Kanaanu i sjevernoj Siriji, pri čemu je osvojen velika teritorija.

Međutin, mnogi od egipatskih zarobljenika su bili zaraženi kugom koja je poslije opustošila središte hetitske države te prouzročila smrt Suppiluliume I i njegovog nasljednika Arnuwande II.

Anali Suppiluliume, skupljeni nakon njegove smrti od strane sina i nasljednika Mursilija II, su važan primarni izvor za 14. vijek pne.. Jedno od Suppiluliuminih pisama , upućeno Akhenatenu, očuvano je u arhivi pisama iz Amarne (EA 41). Ono iskazuje nadu da će se očuvati dobri odnosi između Egipta i zemlje Hatti koji su postojali pod Akhenatenovim ocem (Amenhotep III).


V. također uredi

Prethodnik:
Tudhaliya III
Hetitski kralj Nasljednik:
Arnuwanda II

Vanjski linkovi uredi