Shine On, Harvest Moon

Shine On, Harvest Moon je popularna američka pjesma iz 1909. za koju je muziku komponirao Jack Norworth, a tekst njegova supruga Nora Bayes. Tekst govori o mladiću koga djevojka prilikom izlaska želi napustiti jer se boji mraka, pa on moli Mjesec da pruži svjetlosti. Napravljena je za brodvejsku muzičku reviju Ziegfeld Follies. Ubrzo nakon toga je stekla veliku popularnost, te su je u kasnijim decenijama izvodili brojni izvođači.

Popularnost pjesme se posebno odrazila na Hollywood, koji ju je često koristio u svojim filmovima. Poznati animator Dave Fleischer je po njoj 1932. napravio istoimeni film. Godine 1939. su je Laurel i Hardy (Stanlio i Olio) otpjevali u svom filmu Leteći vragolani, a 1944. je poslužila za naslov biografskog filma posvećenog Norworthu i Bayes. Osmogodišnja Britney Spears je izvodila istu pjesmu u TV-seriji Mickey Mouse Club.

U britanskoj popularnoj kulturi se često koristi za muzička referenca za prijeratni period. Kao primjeri se mogu navesti BBC-jeva TV-serija Pennies from Heaven iz 1978. godine, ITV-ova TV-serija Shine on Harvey Moon iz 1982. godine, te popularni sitcom Allo allo u čijoj su je epizodi Swan Song (sezona 8) u duetu izveli Kirsten Cooke (kao Michelle Dubois) i Arthur Bostrom (kao Officer Crabtree), te Carmen Silvera kao Madame Edith u odjavnoj špici.

Reference uredi