Shellmon (japanski: シェルモン) je fiktivni lik iz Digimon franšize koji se pojavljuje kao protivnik u prve dvije sezone animea. Shellmon je Morski Digimon na Champion levelu čije ime i izgled dolaze od mitološke nemani Sazae-oni (japanski: 栄螺鬼; pr. "Oger školjkaš"). Shellmon je neobično čudovište slično reptilu koje živi u velikoj šiljastoj školjci, a obitava na marginama Oceana. Mada zbog povlačenja okolopa može podsjećati na kornjaču, njegovo tijelo je mekano i puno sličnije tijelu mekušaca. Ipak, kao i reptili u Stvarnome svijetu, Shellmonovo tijelo stalno raste tako da ovaj mora mijenjati oklop sve dok ne postane veličine omanjeg brda. Također, ukoliko mu tijelo može cijelo stati u oklop, ima običaj ostajati u oklopu. S obzirom da ima nisku inteligenciju i ratobornu narav, Shellmon može biti izrazito opasan.[1]

Shellmon
Shellmon
Shellmon
(シェルモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Adventure 02
Premijerni nastup"Rođenje Greymona"
Posljednji nastup"DigiKaos na kontinentima"
Glasove posudiliAdventure:
Japan Yasuhiko Kawazu
Njemačka Tobias Kluckert
Adventure 02:
Japan Masami Kikuchi
Sjedinjene Američke Države Tom Fahn
Profil
LevelChampion
TipData
SkupinaMorski Digimon
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Pojavljivanja uredi

Anime uredi

Digimon Adventure uredi

 
Shellmon u borbi s Taijevim Greymonom tijekom prve sezone animea.

Nakon što su djeca pobjegla Kuwagamonu, došla su do napuštene plaže s redom telefonskih govornica, koje su im dal nadu da bi mogli telefonirati roditeljima. Ipak, nakon što se uspostavilo da su govornice apsolutno beskorisne, djeca su se odlučila odmoriti i nešto pojesti, ne znajući da su zapravo na teritoriju jednog Digimona. Dok se oni odmaraju, Gomamon i Biyomon osjete prisutnost nepoznatog Digimona te iz pjeska naglo izleti snažan mlaz vode koji kreće prema govornicama i potpuno ih uništava. U strahu, djeca pokušaju pobjeći, ali Shellmon im to onemogućava tako da je jedina preostala opcija borba. Ipak, premoreni Digimoni ne uspijevaju niti ozlijediti Shellmona, uz izuzetak Agumona, koji se uspio najesti nakon što mu je Tai prokrijumčario nešto hrane. Nakon što Agumon ostane jedini u borbi, Tai mu krene pomoći, ali ubrzo sebe dovede u smrtnu opasnost, što uzrokuje Agumonovu Digivoluciju u Greymona. Sada, moćni Champion level Digimon, uspije poraziti Shellmona i lansirati ga duboko u vodu, čime je opasnost uklonjena, a djeca su dobila novi uvid u mehanizam Digivolucije.

Kasnije, djeca su se, u bijegu od Gospodara tame, ponovo našla na istoj plaži. Tamo su vidjeli kolut za plivanje i komešanje u vodi popraćeno uzvicima za pomoć. Digimoni su krenuli pomoći, samo da bi ustanovili kako je "utopljenik" zapravo Shellmon koji ih je želio namamiti i pobijediti. Ipak, ovoga su puta bili dovoljni kombinirani napadi Rookie Digimona kako bi ga potjerali, što nije bio slučaj prilikom prvoga puta. Izabrana djeca zaključila su kako su njihovi Digimoni s vremenom postali toliko snažni da im za neke protivnike nije niti potrebna Digivolucija.

Digimon Adventure 02 uredi

U drugoj sezoni animea, Shellmon se pojavljuje u dva navrata. Prvi puta se pojavio u jednom od zaleđenih dijelova Digitalnog svijeta kao jedan od Digimona koji su pod kontrolom Crnog prstena Cara Digimona. Kada su Joey i Cody došli uništiti Crni toranj u tom dijelu Digitalnog svijeta, Shellmon ih je odmah napao. Mada ga je Joyejev Gomamon pokušao umiriti, nije imao nikakvog utjecaja, nakon čega dolazi do borbe. Shellmona je, na koncu, oslobodio Digmon, ali to nije bio kraj njihove borbe jer je u tom trenutku došao još moćniji Ebidramon.

Drugi puta, Shellmon se pojavio zajedno s nekoliciom Digimona koji su zalutali u Stvarnome svijetu. Shellmon se pojavio u Australiji, u pratnji jednog Ebidramona i jednog Gesomona, te je lovio australsko Izabrano dijete, Dereka, i njegova Crabmona. Nakon što su ih Ikkakumon, Crabmon i Armadillomon zamislili kao riblje poslastice, smirili su se i pobjegli, da bi se kasnije pojavili s ostalim Digimonima nakon što djeca poraze Scorpiomona i otvore portal kako bi ih sve vratili u Digitalni svijet.

Igre uredi

Digimon World uredi

Shellmon se može susresti kod mosta Great Canyona nakon što igrač porazi Ogremona u njegovu skrovištu. Tamo ga čuva jedan Goburimon. Koristeći dizalo za napuštanje Ogremonova skrovišta, igrač ga zarobi na vrhu stijene. Nakon što igrač odradi nekoliko sitinih zadataka, Shellmon se pridruži gradu gdje započinje pisati bilten s bitnim informacijama o novim Digimonima.

Digimon World 2 uredi

Shellmon Digivoluira iz Crabmona, a dalje može Digivoluirati u Scorpiomona. Njegovo specijalno polje je Led, a specijalni napad Vodena pumpa.

Digimon World 3 uredi

Shellmon se može susresti u regijama Asuka South Cape i Plug Cape, a može se upecati u regiji Ether Jungle. Dostupan je i kao plava Champion karta sa statistikom 13/15.

Digimon World Dawn/Dusk uredi

U ovoj igri, Shellmon Digivoluira iz Syakomona i može se susresti u regiji Loop Swamp.

Sposobnosti uredi

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Hydro Pressure Vodena pumpa ハイドロプレッシャー Haidoro Puresshaa Aqua Blaster
Hydro Pressure
Wasserwerfer
Wasserpresse
Shellmon ispali vodeni mlaz s vrha glave koji može ozlijediti ili ubiti protivnika.
Tai Atari Napad gnječenjem たいあたり Tai Atari Slamming Attack Schlagattacke
Mammutschwanz
Shellmon napada svog protivnika rukama dok ga ne zgniječi.
Drill Shell Rotor-školjka ドリルシェル Doriru Sheru Drill Shell
N/A
Shellmon zarotira svoju školjku velikom brzinom kako bi uništio protivnika ili se ukopao u zemlju.

Zanimljivosti uredi

Reference uredi

  1. Digimon Dictionary: Shellmon”. Arhivirano iz originala na datum 2011-12-20. Pristupljeno 2012-10-01. 

Vanjski linkovi uredi

Shellmon na Digimon Wiki