Si Shao Kang (姒少康) bio je šesti po redu vladar kineske dinastije Xia. Otac mu je bio Si Xiang (姒相), koji je prije toga bio svrgnut od velmože Han Zhuoa (寒浞) i njegova dva sina - Han Jiaoa (寒澆) i Han Yia (寒殪).

Kada su Jiao i Yi ubili Xianga, Shao Kangova majka - Xiangova supruga, bila je trudna. Ona je uspjela pobjeći i roditi Shao Kanga - legitimnog nasljednika dinastije. Shao Kangova majka se sakrila kod svojih roditelja, pa je veći dio Kine smatrao kako je dinastija Xia izumrla.

Međutim, pod zaštitom svog djeda, Shao Kang je odrastao, a od majke naučio da je nasljednik prijestolja, ali isto tako da je njegov otac svrgnut jer je dinastija ogrezla u korupciji. Shao Kang se djetinjstva spremao da svrgne Han Zhuoa i obnovi dinastiju.

Kada je Shao Kang navršio 16 godina, proširile su se glasine o tome da je posljednji nasljednik Xia ipak živ. To je čuo i Han Zhuo te je mladi Shao Kang morao bježati pred njegovim sinovima. Shao Kang je zbog toga pobjegao na sjever, gdje je jedan od lokalnih poglavica dugovao uslugu starom Xiangu. On je, nezadovoljan tiranijom Han Zhuoa, mladom Shao Kangu dao ne samo ruku svoje kćeri, nego i prostrano zemljište da na njemu sagradi vlastito selo i odatle regrutira vojsku.

Shao Kang je od tog sela počeo stvarati državu, a u tome mu je pomogao i jedan od bivših očevih ministara, koji je bio sakrio dinastijsko blago od uzurpatora. Shao Kang se tamo proglasio vladarom Xia, a u njegovu zemlju su počeli pristizati izbjeglice i doseljenici, umorni od Han Zhuove tiranije.

Han Zhou je, saznavši za to, sakupio golemu vojsku i poslao svoja dva sina na Shao Kanga. Međutim, Shao Kang je tu vojsku porazio, pri čemu su Han Zhuovi sinovi poginuli. Nakon toga je Shao Kangova vojska krenula osvojiti drevnu prijestolnicu dinastije Xia, gdje je Han Zhou, svjestan poraza, počinio samoubojstvo.

Shao Kang je tako postao vladarom dinastije Xia, a svi stari vazali su mu odali počast.

Shao Kang je potom vladao 21 godinu, a njegova vladavina je bila obilježena mirom i velikim radovima na irigaciji.


Dinastija Xia
Prethodi:
Xiang
Kralj Kine
2007. pne. – 1985. pne.
Slijedi:
Zhu