Shampoo (sh. Šampon), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Hollywoodski frizer, je američki igrani film snimljen u režiji Hala Ashbyja i premijerno prikazan 1975. godine, poznat kao jedno od značajnijih ostvarenja pred kraj Novog Hollywooda.

Shampoo
RežijaHal Ashby
ProducentWarren Beatty
ScenarioRobert Towne
Warren Beatty
UlogeWarren Beatty
Julie Christie
Goldie Hawn
Lee Grant
Jack Warden
Tony Bill
Carrie Fisher
MuzikaPaul Simon
FotografijaLászló Kovács
MontažaRobert C. Jones
StudioRubeeker Films
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
11. 2. 1975 (1975-02-11)
Trajanje110 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4 mil. $[2]
Bruto prihod60 mil. $[3]

Po žanru predstavlja mješavinu drame i romantične komedije. Radnja se događa u Los Angelesu 5. novembra 1968. godine, na dan predsjedničkih izbora. Protagonist, koga tumači Warren Beatty, je privlačni frizer čiju klijentelu čine bogate, slavne i glamurozne žene, a što on koristi kao priliku za brojna uspješna zavođenja i izuzetno dinamičan seksualni život; usprkos toga, osjeća ispraznost, umor i nezadovoljno, posebno kada shvati da je bivša djevojka (čiji lik tumači Julie Christie) koju istinski voli završila kao ljubavnica bogataša (čiji lik tumači Jack Warden), supruga starije klijentice (čiji lik tumači Lee Grant) koju dodatno "opslužuje".

Scenarij Roberta Townea se često tumačio kao izraz općeg beznađa koje je sredinom 1970-ih, uslijed ekonomske krize i Watergatea, zahvatilo američko društvo, a posebno idealiste iz babyboomerske generacije; radnja se zato namjerno događa 1968. godine, neposredno pred pobjedu omraženog predsjednika Richarda Nixona pod čijom će vladavinom ti ideali o boljem i sretnijem svijetu biti ugušeni, izopačeni i kompromitirani. Jedan od aspekata filma se odnosio i na razočarenje seksualnom revolucijom koji, usprkos toga što može uživati u sada legitimnim oblicima hedonizma i promiskuiteta, ne uspijeva pronaći životnu sreću. Film je posebno hvaljen zbog nenametljive, ali efektne režije Hala Ashbyja, a Beatty, koji je već tada uživao status jedne od najvećih zvijezda Novog Hollywooda, je ostvario jednu od najupečatljivijih uloga karijere. Lee Grant je, pak, za svoju ulogu osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu.

Shampoo je kasnije postao predmetom brojnih špekulacija vezanih uz protagonista, odnosno stvarne hollywoodske ličnosti koje su Towneu poslužile kao model. Pri tome su se najčešće spominjali Jay Sebring, frizer ubijen u masakru sa Sharon Tate, odnosno Jon Peters, frizer koji je kasnije počeo uspješnu karijeru producenta.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. SHAMPOO (X)”. British Board of Film Classification. 1975-02-24. Pristupljeno 4. XII 2012. 
  2. "The Films of Hal Ashby". Beach, Christopher (2009). Detroit, Michigan: Wayne State University Press, p. 176, ISBN 978-0-8143-3415-7.
  3. Box Office Information for Shampoo. Worldwide Box Office. pristup 27. I 2016.

Vanjske veze uredi