Shadows (film, 1959)

Shadows
Režija John Cassavetes
Producent Maurice McEndree
Nikos Papatakis
Scenario John Cassavetes
Uloge Ben Carruthers
Lelia Goldoni
Hugh Hurd
Anthony Ray
Muzika Shafi Hadi
Charles Mingus
Fotografija Erich Kollmar
Montaža John Cassavetes
Maurice McEndree
Datum(i) premijere
11. novembar 1959 (1959-11-11)
Trajanje 78 min. (verzija iz 1957. godine)
87 min. (verzija iz 1959. godine)
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

Shadows (sh. Sjene) je američki crno-bijeli film snimljen 1959. u režiji Johna Casavettesa, kome je predstavljao režijski debi, poznat kao jedno od prvih značajnih ostvarenja, odnosno svojevrsni začetak moderne američke nezavisne kinemtaografije.

Po žanru je drama, a protagonisti su troje mladih crnaca koji žive na Manhattanu - jazz muzičar Hugh (koga glumi Hugh Hurd, njegova sestra Lelia (koju glumi Lelia Gordon) i neodgovorni "hipsterski" brat Benny (koga glumi Ben Carruthers). Radnja prikazuje epizode iz njihovih života, što uključuje ljubavnu vezu Lelie (koja je dovoljno svijetle puti da "prođe" kao bjelkinja) sa bijelim mladićem po imenu Tony (koga glumi Anthony Ray).

Cassavetes je film u originalnoj verziji snimio 1957. godine, ali je nakon premijere izgubio jedinu kopiju, te se ta verzija, sve do 2004. godine, smatrala izgubljenom. Nova verzija, koju je snimio sa kamerom od 16 mm, se u mnogo čemu odlikovala nastojanjem za što većom autentičnošću; tako su likovi dobili ime po glumcima koji su ih tumačili, a Cassavetes je kasnije tvrdio da je snimao bez scenarija, odnosno inzistirao da glumci improviziraju vlastite tekstove i scene. Za Shadows je također bio karakterističan gotovo dokumentaristički pristup umjetničkom miljeu New Yorka u vrijeme tzv. Beat generacije, ali i jazz muzika koju je napisao Charles Mingus. Nakon premijere je oduševio kritičare, i učinio Cassavetesa jednim od najpoznatijih art, odnosno nezavisnih sineasta u SAD. Shadows dan-danas uživa kult status.

IzvoriUredi

LiteraturaUredi

Vanjske vezeUredi