Seymour Nebenzal

Seymour Nebenzal
filmski producent
Biografske informacije
Rođenje 22. jul 1897. (1897-07-22)
New York, New York, SAD
Smrt 23. septembar 1961. (dob: 62)
München, Zapadna Njemačka
Profesionalne informacije
Zanimanje filmski producent
Opus
Djelatni period 1927-1961
Inspiracija

Seymour Nebenzal (njemački: Seymour Nebenzahl; 22. jul 1897 - 23. septembar 1961) bio je njemačko-američki filmski producent, poznat po nekim od najznačajnijih ostvarenja njemačke kinematografije na kraju 1920-ih i 1930-ih.

Rodio se kao sin trgovca Heinricha Nebenzahla, koji je svog sina često slao u inozemstvo. Prije bavljenja filmom se bavio bankovnih mešetarstvom, prije nego što je tako zarađeni novac odlučio uložiti u vlastiti filmski studio. Povezao se sa producentom Richardom Oswaldom, te je producirao nekoliko prilično zapaženih ostvarenja u režiji istaknutih sineasta kao što su Georg Wilhelm Pabst i Fritz Lang. Jedno od njegovih najvažnijih ostvarenja iz tog perioda je Menschen am Sonntag iz 1929. godine, nijemi film koji je okupio niz talenata koji će kasnije ostvariti značajne karijere u Hollywoodu. Nakon dolaska nacista na vlast, kao Jevrej je emigrirao prvo u Francusku, a potom u Hollywood, gdje je neko vrijeme djelovao kao jedan od prvih nezavisnih producenata. U domovinu se vratio nedugo pred smrt.

Izabrana filmografijaUredi

LiteraturaUredi

  • Erika Wottrich (Ed.), M wie Nebenzahl. Nero - Filmproduktion zwischen Europa und Hollywood, Munich, edition text + kritik, 2002

Vanjske vezeUredi