Sex and the City

Sex and the City (Seks i grad) je američka serija koja je originalno emitovana na HBO-u od 1998. do 2004. godine. Serija se fokusira na četiri ženska lika u New Yorku. Smatra se sitcomom, mada ima serijski tok priče, nalik na sapunice i dramske elemente. Serija se bavila bitnim društvenim pitanjima, posebno položajem žena u društvu s kraja 1990-ih.

Sex and the City
Formatsitcom
KreatorDarren Star
ScenarioCandace Bushnell (knjiga i 2 epizode)
Cindy Chupack (15 epizoda)
Michael Patrick King (14)
Jenny Bicks (11)
Allan Heinberg (4)
Nicole Avril (2)
Terri Minsky (2)
NastupajuSarah Jessica Parker
Kristin Davis
Cynthia Nixon
Kim Cattrall
Zemlja porijekla SAD
Jezik/ciEngleski jezik
Broj serijala6
Broj epizoda94
Produkcija
Trajanjeoko 29 min.
Emitiranje
Originalni kanalHBO
Originalno prikazivanje6. jun, 1998. – 22. februar, 2004.

U Srbiji seriju je emitovala televizija B92; u Bosni i Hercegovini Mreža plus i Pink BH; u Hrvatskoj HRT1, a na Kosovu RTK.

Uvod uredi

Serija je delimično zasnovana na istoimenoj knjizi Candance Bushnell, sastavljenoj od njenih kolumni u New York Observer -u. Bushell je izjavljivala u nekoliko intervjua da je Carrie Bradshow njen alter-ego i da je zasnovana potpuno na njoj[1].

Priča se fokusira na Carrie i njene tri najbolje prijateljice. Bushnell je izjavila da su ovi likovi bazirani na njenim prijateljicama, mada su, kako kaže, njene prijateljice najsličnije Samanthi[1]. Carrie i njene prijateljice predstavljaju presek savremenih američkih žena. Serija često prikazuje otvorene diskusije o seksu i ljubavnim vezama, posebno iz ugla neudatih žena bez stalne veze.

Prva sezona je bila adaptacija knjige, ali se kasnije epizode samostalno razvijaju. Svaka epizoda u prvom serijalu sadrži kratke intervjue, koje je Carrie uradila u toku istraživanja za svoju kolumnu. Sa montažom ovih intervjua se nastavlja i u drugoj sezoni, da bi onda bili izbačeni iz serije. Drugi element koji je kasnije izbačen iz serije je Carrieno „probijanje četvrtog zida“ (na primer, kada se Carrie okreće prema kameri i obraća se direktno publici). Poslednja takva scena prikazana je u trećoj epizodi drugog serijala „The Freak Show“.

Likovi uredi

Glavni likovi uredi

Carrie Bradshaw uredi

I like my assets where I can see them: hanging in my closet.

Carrie Bradshaw, koju glumi Sarah Jessica Parker je naratorka tokom cele serije. Svaka epizoda je izgrađena oko njenog pripremanja nedeljne kolumne „Sex and the City“, za izmišljene novine The New York Star. Njena posao kolumnistkinje daje joj izvesnu slavu u New Yorku, tako da je ljudi često prepoznaju i opisuju je kao ikonu. U petoj epizodi zbirka njenih odabranih kolumni objavljena je u knjizi. Kasnije Carrie počinje da piše članke za Vogue kao freelancer.

O njenom ranijem životu se malo zna. U New Yorku živi poslednjih 13 godina. Moguće je da je Jevrejka. Njen otac je napustio nju i njenu majku kada je ona bila veoma mlada, a ne pominje se da ima braću i sestre. Takođe, pominje se da je imala abortus tokom 1980-ih, sa 22 godine. Mr. Big je njena prva velika ljubav.

Carrie je prikazana pripadnica njujorškog kruga „glitterata“, koja je redovna gošća klubova, barova i restorana, koja uživa u duvanu (mada nekoliko puta prestaje i ponovo počinje da puši), ponekada i u marihuani i u koktelima, posebno u Cosmopolitanu. Ona živi u stanu na Upper East Sideu na Manhattanu, koji do kraja četvrte sezone uspe da kupi. Njena posebno naznačena osobina je specifičan (i skup) ukus i potpuna okrenutost modi. Opisana je kao osoba koja „živi za modu“ i koja je, kada je došla u New York, kupovala Vogue umesto večere. Cipele su njen poseban fetiš, naročito Manolo Blahnik, ali i Christian Louboutin i Jimmy Choo. Carrie tvrdi da je potrošila preko 40.000 dolara samo na cipele, koje po paru koštaju od prilike kao i njena mesečna kirija.

Ona često meša vintage komade sa haute couture, dobijajući nekonvencionalni i pomalo ekscentričan izgled. Njene omiljene prodavnice su Barneys i Saks Fifth Avenue, fanatično posećuje Fashion Week i izjednačava predstavljanje svog momka roditeljima sa predstavljanjem svog momka prodavcu u Pradi. U toku serije Carrie nosi marke kao što su Chanel, Christian Dior, Balenciaga, Givenchy, Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Roberto Cavalli, Helmut Lang, Chloe, Marni, Marc Jacobs, Jean Paul Gaultier, Sonia Rykiel, Versace, Miu Miu, Fendi, Missoni, Moschino, Betsey Johnson, Oscar de la Renta, Gucci i druge.

Tokom serije Carrie je imala nekoliko veza, dok je njena glavna veza „Mr. Big“ (u Srbiji prevođen kao „Zverka“)

Charlotte York uredi

I've been dating since I was fifteen - I'm exhausted. Where is he?!

Charlotte, koju glumi Kristin Davis je poreklom iz bogate porodice iz Connecticuta i često je okarakterisana kao WASP, što ona, čini se, zadovoljno prihvata. U različitim epizodama napomenuto je da je Charlotte tokom celog života sledila „pravila“ i postizala rezultate koji se očekuju od devojke iz ugledne kuće: bila je kraljica maturske večeri, homecoming queen, najpopularnija u školi, predsednica školskog odbora i odlična studentkinja istorije umetnosti i francuskog. Bavi umetninama i radi u galeriji, mada kasnije odustaje od posla, kako bi se posvetila svom porodičnom životu. Ona je najkonzervativnija i najtradicionalnija u grupi, a ujedno i najoptimističnija. Potpuno je predata romantičnoj ideji „prave ljubavi“. Premda se često nelagodno oseća dok njene prijateljice otvoreno diskutuju o svojim seksualnim životima i uprkos svojim puritanskim idejama i konzervativnim idealima, Charlotte je u nekoliko situacija uspela da iznenadi čak i Samanthu (kao na primer, kada je reč o anilingusu, oralnom seksu na javnom mestu i „dirty talku“).

Bila je dva puta u braku. Najpre sa bogatim i uglednim lekarom škotskog porekla, Trey MacDougalom, koji je imao problema sa impotencijom. Posle kratkog razilaska, njih dvoje su nastavili zajedno da žive da bi se konačno razišli zbog neslaganja po pitanju in vitro oplodnje.

Drugi muž joj je bio Harry Goldenblatt, advokat koji je vodio njenu brakorazvodnu parnicu. Charlotte prelazi u judaizam da bi se udala za Harrya i njih dvoje konačno usvajaju malu kinesku devojčicu.

Miranda Hobbes uredi

I can't have a baby. I could barely find time to schedule this abortion.

Miranda, koju glumi Cynthia Nixon je uspešna advokatkinja potpuno posvećena karijeri. Miranda ume da bude veoma cinična kada su veze i muškarci u pitanju. Diplomirala je na Harvardu i postala je partnerka u advokatskoj firmi. Prva je u grupi prijateljica koja je kupila svoj stan (što treba da govori o njenoj uspešnosti) na Upper West Side-u, s druge strane parka u odnosu na Carrie. U početku je prikazana kao veoma čvrsta, hladna i mizandrična, ali tokom serije njen lik postaje nežniji, posebno kada rodi dete. Kasnije Miranda se udaje za svog povremenog momka Steve Bradyja, sa kojim je rodila dete, i seli se na Brooklyn. Ona je najbolja Carriena prijateljica i njen glas razuma.

Samantha Jones uredi

Fuck me badly once, shame on you. Fuck me badly twice, shame on me.

Samantha, koju igra Kim Cattrall je najstarija (u poslednjem serijalu priznaje da ima 45 godia) i seksualno najliberalnija u grupi. Samantha smatra Carrie za svoju najbolju prijateljicu i njih dve međusobno ohrabruju svoje slobodne duhove. Ona je poslovna žena, koja vodi svoju PR agenciju. Ona je jaka, samostalna, sigurna, otvorena žena, koja sebe smatra „try-seksualkom“ (ističući da želi sve da proba).

O njenom životu pre serije se malo zna, osim da dolazi iz porodice iz radničke klase i da su njeni roditelji imali troje dece. U New York je došla sredinom sedamdesetih i bila je redovna posetiteljka Studija 54. Takođe je pomenuto da je imala bar dva abortusa, od kojih je jedan bio u vreme studija.

Na početku serije ona živi na Upper East Side-u, ali kasnije se seli u skupi apartman u Meatpacking Disrtict (koji je tih godina postajao sve popularnije mesto za život).

Jedna od njenih istaknutih osobina je lojalnost prijateljicama. Kada joj Carrie priznaje da ima vezu sa njenim bivšim momkom, Samantha joj odgovara da nije njen stil da osuđuje i daje joj svoju podršku. Iako se nekoliko puta svađala sa Charlotte, uvek su uspevale da prevaziđu svoje razlike i da se pomire.

U poslednjoj sezoni Samantha dobija rak dojke. Ona se hrabro suočava sa tim i poigrava se svojim izgledom, perikama, šeširima i maramama kojima pokriva gubitak kose zbog hemoterapije. U jednoj od poslednjih epizoda Samantha je pozvana da održi govor na dobrotvornom skupu posvećenom raku dojke kada na sceni skida periku i priznaje da pati od talasa vrućine, na šta publika reaguje aplauzom i mnoge joj se pridružuju u skidanju perika.

Samantha je imala mnogo veza u toku serije, od kojih su većina bile čisto seksualne. Retko kada zadržava svoje muškarce duže vreme. Ipak, Samantha je imala nekoliko dužih veza u toku serije:

  • James – čovek sa kojim Samantha ne spava odmah, već tek kada prizna da je zaljubljena. Tom prilikom, međutim, otkriva da James ima isuviše mali penis da ona ne oseća nikakvo zadovoljstvo, što je stvar preko koje ona ne može da pređe.
  • Maria (Sonia Braga) – u toku četvrtog serijala Samantha ima lezbejsku vezu sa slikarkom Mariom, koja joj otkriva nova seksualna iskustva. Kada njihov seksualni život počinje da opada na račun razgovora, Samanthi počinje da biva dosadno i raskida sa njom.
  • Richard Wright (James Remar) – je vlasnik hotela i veoma je sličan Samanthi po seksualnim apetitima i navikama, ali njih dvoje završavaju konačno u monogamnoj vezi. Samantha je jako povređena kada zatiče Richarda da je vara. Posle drugog pokušaja, Samantha odlučuje da raskine s njim, jer ne može da mu veruje.
  • Jerry Jerrod/Smith Jerrod (Jason Lewis) je mladi i zgodan konobar/glumac/model, koga Samantha planira kao „još jednu recku“ ali završava u dugoj i posvećenoj vezi sa njim.

Sporedni likovi uredi

  • Stanford Blatch (Willie Garson) – često se pominje kao „peta devojka“ u seriji. Pored tri glavne junakinje, on je Carrien najbolji prijatelj. Stanford je gej agent koji pronalazi talente sa modnim stilom koji se poredi samo sa stilom koji ima Carrie. Ostavlja se utisak da je njihova veza dugogodišnja i da je građena još tokom njihove mladosti. On je jedini sporedni lik koji povremeno dobija potpunu pažnju i vlastitu priču u okviru serije. Njegova uloga je da predstavi gej pogled na seks u seriji, uglavnom sa stanovišta nekog sa nesigurnošću u svoj fizički izgled, koji odskače od „gej imidža“. U poslednje dve sezone Stanford je u stalnoj vezi sa broadwayskim plesačem, Marcusom Adenteom.
  • Anthony Marentino (Mario Cantone) – je organizator venčanja i proslava, koji postaje blizak prijatelj sa Charlotte dok priprema njeno prvo venčanje. Kasnije nastavlja da stilira njeno slikanje za House & Garden magazin, drugo venčanje, kao i promociju Carriene knjige. U četvrtom serijalu Charlotte pokušava da spoji Anthonyja i Stenforda, međutim nijedan ne smatra drugog prigodnim partnerom.
  • Magda (Lynn Cohen) – Mirandina kućna pomoćnica iz Ukraine. Ona pokušava da nametne tradicionalne ideje o braku i materinstvu i ulozi žene Mirandi, što joj ne polazi za rukom (recimo, kupuje joj oklagiju i njen vibrator menja statuom Device Marije). Magda na kraju prihvata Mirandin način života i nastavlja da radi za nju i kada se ona sa Steveom i Bradyem preseli na Brooklyn.
  • Mr. Big (ZverkaChris Noth) – prva velika ljubav Carrie. Njih dvoje se sreću u prvoj epizodi i ostaju u kontaktu do poslednje, često obnavljajući svoju vezu. On je bogati finansijer, a njegov lik je zasnovan na njujorškom izdavaču Ron Galottiju. Kada Carrie odlazi u Pariz on odlazi po nju i vraća je nazad u New York. Njegovo ime se ne pominje tokom serije, recimo kada Carrie upoznaje Aidena i Biga u trenutku kada se očekuje da izgovori njegovo ime ona slučajno prosipa kafu po njemu. U poslednjoj sceni u seriji otkriva se njegovo ime na display-u Carrienog mobilnog telefona: John.
  • Aiden Shaw (John Corbett) je lik sa kojim je Carrie bila u dugoj vezi. On je emotivan i u tome suprotan Bigu. Radi kao dizajner nameštaja. U početku njihova veza deluje idealno, ali problemi počinju da se javljaju sa njenom emocionalnom nedostupnošću. Posle jednogodišnje pauze oni obnavljaju svoju vezu i počinju da žive zajedno. Carrie prihvata njegovu bračnu ponudu, ali kasnije shvata da ona ne može da ispuni njegova očekivanja i raskidaju. Kasnije se otkriva da se Aidan oženio i da ima sina.
  • Jack Berger (Ron Livingston) je pisac čija karijera opada u trenutku Carrinog uspeha. Premda njihova veza može da izgleda idealno, oni imaju problema od samog početka i konačno raskidaju. Jack raskida sa njom preko poruke: „Izvini, ne mogu, ne mrzi me.“
  • Aleksandr Petrovsky (Mikhail Baryshnikov) je poznati ruski umetnik koji postaje Carrin ljubavnik u poslednjoj sezoni. Veza sa njim budi pitanja kod Carrie o tome da li je moguće naći ljubav „u izvesnim godinama“ i da li ona želi decu. Alex odlučuje da se preseli u Pariz i poziva Carrie da krene sa njim. Nakon dužeg premišljanja i svađe sa prijateljicama, ona polazi u Pariz samo da bi otkrila da njihovoj vezi nedostaje uzajamna podrška i jednak nivo emocija.
  • Steve Brady (David Eigenberg) je barmen sa kojim je Miranda u nekonvencionalnoj vezi sa prekidima i obnavljanjima. Razlike u njihovom socijalnom statusu, primanjima, načinu života i stavovima predstavljaju razlog za raskid. U četvrtoj sezoni on otvara svoj bar. Miranda slučajno ostaje u drugom stanju sa njim i odlučuju da zajedno odgajaju dete, iako ne žive zajedno. Kasnije, u poslednjoj sezoni, njih dvoje su ponovo zajedno, venčavaju se i sele se na Brooklyn.
  • Robert Leeds (Blair Underwood) je sporski lekar koji se useli u stan u Mirandinoj zgradi u šestoj sezoni. Njihova veza je uzbudljiva i zabavna i oni dele puno zajedničkih stvari, ali u trenutku kada Miranda treba da mu kaže da ga voli, shvata da ne može jer i dalje voli Steva.

Gostujući glumci i glumice uredi

Kada je Sex and the City stekao popularnost, veliki broj poznatih ličnosti se pojavio u seriji, neki igrajući sebe. Među njima su:

Reakcije i uticaj uredi

Sex and the City je od premijere 1998. godine do završne epizode 2004. bila jedna od najgledanijih serija na televiziji.

Pozitivne reakcije uredi

Serija je postala poznata i hvaljena zbog iskrenih dijaloga o ženama i seksu. Fanovi serije ističu da serija realistično prikazuje seksualno ponašanje i način života mnogih urbanih Amerikanka[2]. Konzervativni pisac Orson Scott Card je izjavio da iako je bio zgrožen sirovošću serije, smatra da je serija jedna od najbolje napisanih[3].

Negativne kritike uredi

Čule su se kritike da su likovi plitki, površni i sebično okupirani sobom[4]. Muški časopis FHM je Carrie Bradshaw izabrao za jedan od najužasnijih likova u istoriji televizije.

Sex and the City je kri tikovan takođe i zbog toga što je fokusiran na bogate bele ljude i što izostavlja ljude drugih rasa, siromašne i one koji žive u siromašnijim delovima New Yorka. Sami likovi su okarakterisani kao elitisti[5]. Čule su se i kritike da četiti žene izgledaju plitko jer pričaju ni o čemu drugom osim o seksu.

Reference u popularnoj kulturi uredi

  • MADtv je prikazala parodiju „Sluts and the City“ („Kurve i grad“). Michael McDonald glumi Carrie u dragu.
  • Jennifer Aniston je glumila Carrie u Saturday Night Live sa lažnim nosom. Drugi skeč prikazuje Samanthu kao transrodnu osobu i kao ženu koja ne razlikuje seks od cipela.
  • U jednoj epizodi Family Guy, Brian Griffin, kaže da se u seriji radi o „tri kurve i njihovoj mami“.
  • U The Simpsons napravljena je parodija pod nazivom „Nooky in New York“ („Jebačina u New Yorku“) koju sestra Marge opisuje rečima: „To je serija o četiri straight žene, koje se ponašaju kao gej muškarci“.
  • U Will & Grace jedna epizoda se zove „No Sex ’N’ The City“. U njoj Jack i Karen tuguju zbog završetka serija Sex and the City, Frasier i Friends – sve serije su završene iste godine (2004).

Nagrade uredi

Za šest godina serija je nominovana preko 50 puta za Emmy Award i osvojila je sedam nagrada. Nominovana je i za 24 Golden Globe Award i dobila 8. Pored toga, serija je dobijala i druge nagrade i priznanja.

1999 uredi

  • CINE Gold Eagle Film and Video Competition
CINE Golden Eagle Award - epizoda: "They Shoot Single People Don't They?"
The Bronze Plaque
  • New York Festivals - Television Programming and Promotion Competition
Silver World Medal: Situation Comedy - epizoda: "They Shoot Single People, Don't They?"
  • Women In Film
Lucy Award
  • WorldFest - Houston International Film Festival
Gold Award in the Television & Cable Production: TV Series: Comedy Division - epizoda: "Secret Sex"

2000 uredi

  • Gracie Allen Awards: American Women in Radio and Television
Gracie Allen Award - epizoda: "Twenty-Something Girls vs. Thirty-Something Women"
  • CINE Golden Eagle Awards
Golden Eagle Award - epizoda: "Ex and the City"
  • Columbus International Film & Video Festival
Honorable Mention
  • Golden Globe® Awards
Best Television Series: Musical or Comedy
Best Performance by an Actress in a Television Series: Musical or Comedy - Sarah Jessica Parker
  • Media Project SHINE Awards
Scene Stealer

2001 uredi

  • Gracie Allen Award
American Women in Radio and Television - epizoda: "Attack of the 5'10" Woman"
  • Columbus International Film & Video Festival
Honorable Mention - Costume Designers Guild
Excellence in Costume Design Contemporary for Television - Patricia Field
Outstanding Comedy Series
  • Entertainment Industries Council Prism Awards
Prism Award for Television, Series Comedy Storyline - epizoda: "Quitting Smoking"
Commendation - Sex and the City: "What Goes Around Comes Around"
  • Golden Globes®
Best Television Series: Musical or Comedy
Best Performance by an Actress in a Television Series- Musical or Comedy - Sarah Jessica Parker
  • Golden Satellite Awards
Best Television Series - Comedy or Musical
  • Makeup Artist & Hairstylist Guild Awards
Best Contemporary Makeup for Television (for a single episode of a Regular Series, Sitcom, Drama or Daytime) - Judy Chin; epizoda: "Don't Ask, Don't Tell"
Best Contemporary Hair Styling - Television (for a single episode of a Regular Series, Sitcom, Drama or Daytime) - Michelle Johnson; epizoda: "Don't Ask, Don't Tell"
  • National Council on Family Relations Media Awards
First Place, STD/AIDS - epizoda: "Running with Scissors"
  • Producers Guild Golden Laurel Awards (PGA)
Danny Thomas Producer of the Year Award - Episodic TV Comedy
  • Screen Actors Guild Awards (SAG)
Outstanding Performance By An Actress in a Comedy Series - Sarah Jessica Parker
  • TV Cares
Ribbon of Hope Award
  • Women's Image Network WIN Femme Film Festival
WIN Award - TV Series Actress - Cynthia Nixon; Episode: "My Motherboard, My Self"

2002 uredi

  • ACE Eddie Awards
Best Edited Half-Hour Series for Television - Michael Berenbaum, "The Real Me"
  • CINE Golden Eagle Film and Video Competition
CINE Golden Eagle Award - Episode: "Easy Come, Easy Go"
Honorable Mention
  • Primetime Emmy® Awards
Outstanding Directing for a Comedy Series - epizoda: The Real Me; Michael Patrick King
Outstanding Casting for a Comedy Series - Jennifer McNamara
Outstanding Costumes for a Comedy Series - epizoda: "Defining Moments" (Patricia Field, Rebecca Weinberg)
  • Golden Globes®
Best Television Series: Musical or Comedy
Best Performance by an Actress in a Television Series: Musical or Comedy - Sarah Jessica Parker
Golden Satellite Awards
Best Television Series: Comedy or Musical
Gracie Allen Award: American Women in Radio and Television
Outstanding Comedy Series
  • Monte Carlo Television Festival
Golden Nymph Award: Outstanding Producer of the Year, Comedy
Outstanding Actress of the Year - Sarah Jessica Parker
  • New York Festivals
Gold WorldMedal: Situation Comedy - epizoda: "Don't Ask, Don't Tell"
  • Producers Guild Golden Laurel Awards (PGA)
Danny Thomas Producer of the Year Award in Episodic Television, Comedy - Michael Patrick King, Cindy Chupack, John P. Melfi & Sarah Jessica Parker
  • Screen Actors Guild Awards (SAG)
Outstanding Performance by an Ensemble In a Comedy Series - Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker
Comedy Episode - epizoda "Coulda, Woulda, Shoulda"
  • WIN Awards
TV Comedy Series Actress - Cynthia Nixon, Episode: "My Motherboard, My Self"

2003 uredi

  • American Cinema Editors ACE Eddie Awards
Best Edited Half-Hour Series for Television - Episode: "Luck Be An Old Lady"; Wendey Stanzler, A.C.E.
  • American Women in Radio and Television (AWRT)
Gracie Allen Award
National/Network/Syndication Award Winners Entertainment Program/Comedy
Outstanding Casting for a Comedy Series - Casting: Jennifer McNamara
Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made For Television - Kim Cattrall
  • Makeup Artists and Hair Stylists Guild Awards
Best Contemporary Hairstyling for a Television Series - Wayne Herndon, Donna Fischetto, Suzana Neziri
  • Utku TV Awards
Best Performance by an Actress-Sarah Jessica Parker

2004 uredi

Outstanding Lead Actress in a Comedy Series - Sarah Jessica Parker
Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series - Cynthia Nixon
  • Screen Actors Guild Awards (SAG)
Outstanding Performance by an Ensemble In a Comedy Series - Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker

Reference uredi

Spoljne veze uredi