Userkhaure-setepenre Setnakhte (ili Setnakht) bio je prvi faraon (1190. pne.–1186. pne.) Dvadseete dinastije u Novom kraljevstvu drevnog Egipta, kao i otac Ramzesa III.

Prethodi:
Twosret
Faraon Egipta
20. dinastija
Slijedi:
Ramzes III
Setnakhte
Also written Setnakht
Vladavina 1190. pne.–1186. pne.
Nomen
<
N5C12C7D40
N36
r&r
>

Setnakht Meryamunra
Seth je pobjednik; voljen od Amon-Re[1]
Praenomen
<
N5wsrN28
Z2
N5U21
n
>

Userkhaure-setepenre
Moćni su oblici Re, Izabran od Re
Zlatni Horus Sekhemkhepeshder(kher)uef
Nebty naziv
G16
t
G43
t
A53N28
D36
Z2W19
Tutkhaumitatjenen
Horusovo ime
G5
E1
D40
G36
r
F9
F9
t
Z4
Kanakht Werpehti
Supružnik Tiy-merenese
Grob KV14

Većina egiptologa drži kako je Setnakhte bio uzurpator, ali je isto tako moguće da je ipak porijeklom Ramesid, s obzirom da je jedno od mnogobrojne djece Ramzesa II nosilo njegovo ime.[2] Supruga mu je bila kraljica Tiy-merenese, za koju neki drže da je mogla biti kći faraona Merenptaha. Veze između Setnakhteovih nasljednika i prethodne 19. dinastije sugeriraju slična imena kao što su Ramzes, Amun-her-khepshef, Seth-her-khepshef i Monthu-her-khepshef.

Dugo vremena se smatralo da je Setnakhte vladao samo dvije godine, ali je sredinom januara 2007. egipatski tjednik Al-Ahram objavio kako su egipatski arheolozi pronašli dobro očuvanu stelu od kvarca posvećenu visokom svećeniku Bakenkhunsuu, a na kojoj se izričito spominje četvrta godina Setnakhteove vladavine. [1] Arhivirano 2013-05-08 na Wayback Machine-u

U svojoj relativno kratkoj vladavini Setnakhte je otpočeo gradnju Hrama Amun-Rea u Karnaku, a koga je dovršio njegov sin Ramzes III. Također je otpočeo rad na grobnici KV11 u Dolini Kraljeva, ali koji je završen zbog slučajnog upada u grobnicu faraona Amenmessea iz Devetnaeste dinastije. Setnakhte je tada za sebe bio prisiljen zauzeti grob svoje prethodnice Twosret (KV14).

Kratka Setnakhteova vladavina je ipak bila daleko važnija zbog političkih događaja, odnosno konačnog uspostavljanja kakve-takve stabilnosti nakon niza dinastijskih sukoba i građanskog rata koji je tinjao nakon smrti Ramzesa Velikog. Setnaknte je to postigao pobjedom u građanskom ratu, odnosno nad azijskim pobunjenicima na čelu s izvjesnim Irsuom koga spominje Veliki Harrisov papirus (Papirus Harris I), iz doba Ramzesa III.

Reference uredi

  1. Setnakht
  2. Nos ancêtres de l'Antiquité, 1991, Christian Settipani, p. 153, 173 and 175