Set (mitologija)

swWt
x
E20A40
Set
na hijeroglifima

U egipatskoj mitologiji Set ili Seth (ili Sutekh, Setesh i Seteh) je drevni bog, koji je ispočetka predstavljao božanstvo pustinje. Ima glavu šakala, afričkog divljeg psa, pustinjske lisice, hijene, antilope, okapija, žirafe, svinje, afričkog mravojeda ili magarca, a smatra se da je to neka nepoznata životinja. Setovi su roditelji Geb i Nut, a sestre su mu Izida i Neftis, koja mu je žena. Brat mu je Oziris. Svog sina Tota je Set stvorio iz svoje glave. Setovi su nećaci Anubis i Horus. Setov djed je Šu, a baka Tefnut. Pradjed mu je veliki Ra, bog Sunca.

Set s glavom nepoznate životinje

Opis uredi

Set je imao bijelu put i crvenu kosu, za razliku od svog lijepog brata Ozirisa, koji je bio visok i tamnokos. Set se oženio Neftis, ali nisu imali djece. Zato je Neftis otišla Ozirisu i rodila mu Anubisa, ali ga je zbog izgleda odbacila. Set je tako još više mrzio Ozirisa. Naime, Geb je Setu darovao pustinje, a Ozirisu Nil i plodnu Zemlju. Oziris i njegova žena, Izida, bili su vrlo popularni i slavljeni jer su ih svi voljeli.

Mitologija uredi

Bijesni i ljubomorni Set ubio je Ozirisa tako što se pretvorio u krokodila ili vodenkonja, dok Plutarh kaže da je Oziris žrtva urote. Set je nakon ubojstva rasjekao Ozirisa na komade koje je razbacao po Egiptu. Izida, Neftis i Anubis su oživili Ozirisa. Izidin sin Horus se borio sa Setom za prijestolje. Prvo je bio održan sud bogova. Ra je izabrao Seta za vladara Zemlje, dok su Izida i Tot, (koji nije stao na očevu stranu) podržavali Horusa. Set je za suđenje izabrao jedan otok i zabranio pristup ženama, ali je Izida ipak došla. Set se nije predao, nego je i dalje pokušavao pobijediti. Rekao je Horusu da će se pretvoriti u vodenkonje i zaroniti pod vodu. Izida harpunom rani Seta, ali ga ne ubije, jer joj je brat. Otada je Ra ponudio Setu da zajedno s njim plovi nebom u Sunčevoj lađi, što je Set i htio.

Vanjske veze uredi