Servije Tulije (Servius Tullius) je prema legendi jedan od Rimskih kraljeva, vladao je u razdoblju od 578. pne. - 534. pne. Jedan je od retkih rimskih kraljeva čija istoričnost ne dolazi u pitanje. Bio je poštovan u rimskoj tradiciji kao pravedan kralj. Poreklom je bio Etrurac i to je bio poslednji kralj Rima etrurskog porekla.

Tradicija pripisuje Serviju Tuliju podelu naroda na pet klasa u centurijatskim komicijama. To je prvi puta u povijesti čovječanstva da se provodi sustavni popis stanovništva (census). Popis je služio kao osnova za prikupljanje poreza kojim se financirala obrana Rima i izgradnja obrambenog zida. Ova timokratska reforma, koja se verovatno samo pripisuje Serviju Tuliju, obezbedila je bolje predstavljanje u skupštini onih građana koji su učestvovali u odbrani države. Građani koji su pripadali siromašnim slojevima rimskog društva, nisu morali učestvovati u odbrani otadžbine, i bili su rđavo zastupljeni u centurijatskoj komiciji. Tradicija pripisuje Serviju Tuliju izgradnju odbrambenog zida oko svih 7 rimskih brežuljaka dužine 5 milja sa 19 vrata.

Prebacio je iz latinskog grada Aricije u Rim (na Aventin) kultnu svetkovinu posvećen boginji Dijani. Tako je učvrstio rimski prestiž među Latinima. Završio je Jupiterov hram na Kapitolinu (60 m dug, 50 m širok).


Prethodnik: Rimski kralj Nasljednik:
Lucije Tarkvinije Prisk
(617. pne. - 578pne.)
Lucije Tarkvinije Oholi
(534. pne. - 510. pne.)