Serina (Battlestar Galactica)

Serina je izmišljeni lik koji se pojavio u početnim epizodama originalne TV-serije Battlestar Galactica, a koga je tumačila Jane Seymour.

Serina
lik iz Battlestar Galactica
Tumač/ica ulogeJane Seymour
Informacije
Vrstaljudska
Rodžena
TitulaPilot
Rođenje
Smrt

Serina je poznata televizijska novinarka sa planeta Caprica, koja na početku trodijelne pilot-epizode (Saga of a Star World) izvještava o svečanosti potpisivanja mira kojim bi se trebao završiti hiljadujarenski rat između Dvanaest Kolonija i Sajlonaca. Tokom uništenja Dvanaest Kolonija uspjeva preživjeti zajedno sa svojim sinom Boxeyem (sudbina njenog muža i Boxeyevog oca nikad nije navedena), pronašavši utočište na svemirskoj krstarici Galactica uz pomoć kapetana Apolla.

U sljedečoj, dvodijelnoj, epizodi Lost Planet of the Gods Serina se zbližava sa Apollom i sa njime započinje ljuvavnu vezu, a također se kao dobrovoljac, usprkos Apollovog protivljenja, obučava za pilota "Vipera" i uspješno služi nakon što je tajanstvena bolest onesposobila redovne pilote. Serina se također "vezuje" (vjenča) za Apolla u ceremoniji koju vodi Komandant Adama. U istoj epizodi na planeti Kobol bude ranjena u zasjedi od sajlonskog centuriona te kasnije na Galactici umire od ozljeda. Apollo je duboko pogođen tim događajem te ga poručnik Sheba kasnije optužuje da prilikom akcija namjerno želi umrijeti.

Pozadina uredi

Serina je originalno bila zamišljena kao stalni lik u seriji, ali je Jane Seymour smatrala kako bi je redovni televizijski nastup previše sputao, odnosno spriječio da nastupa u cjelovečernjim filmovima. Zbog toga je odlučeno da se njen lik likvidira. U originalnoj verziji je Serina trebala umrijeti od trovanja hranom, ali su producenti zaključili da bi to bilo previše deprimirajuće za televizijsku publiku.

Redizajnirana serija uredi

Lik Serine je jedan od onih koji nema neposredni ekvivalent u redizajniranoj seriji. Najbliže tome je lik Shevon, koji predstavlja svojevrsni amalgam Serine i Cassiopeje, koja kao prostitutka pruža usluge Leeju Adami i s čijom se kćeri Payom on zbliži isto kao što se Kapetan Apollo zbližio sa Boxeyem.