Serijski broj (informatika)

Serijski broj ili licencni ključ je specifični softverski ključ za kompjuterski program, neka vrsta certifikata koji naznačava originalnu kopiju softvera. Aktivacija se ponekad radi offline tako što se jednostavno unese serijski broj u pitanju, ili se radi online, kao što je to slučaj s Windowsima XP, kako bi se spriječilo da više ljudi koristi istu kopiju softvera. Nije potrebno da svaki softverski proizvod ima serijski broj, jer njegov izdavač može koristiti neku drukčiju metodu kako bi spriječio kršenje autorskih prava.

Kompjuterske igre koriste serijski broj radi provjere da igra nije ilegalno kopirana; na primjer, neki korisnik ne može igrati Battle.net igre kao što su Diablo II i StarCraft online bez originalnog jedinstvenog serijskog ključa. Dakle, nije mu dopušteno da igra online ako već netko drugi koristi isti ključ.

Serijski broj se sastoji od kombinacije slova i brojeva. Sekvencu tipično otipka korisnik tijekom instalacije softvera, a onda se kombinacija stavlja na provjeru verifikacije od strane softvera kako bi se utvrdilo je li ispravna, koristeći se matematičkim algoritmom.

Efektivnost uredi

Standardno generiranje serijskih brojeva, gdje se oni matematički generiraju, nije posve efektivna u prevenciji softverskog piratstva jer se serijski brojevi mogu distribuirati. Sve veća popularnost interneta, dostupnost crackova (koji uklanjaju potrebu za serijskim brojem) i keygena posebno negativno utječu na efektivnost ove metode.

Zbog ovog, softverski izdavači se okreću alternativnim metodama zaštite kojima se potvrđuje da su serijski brojevi i ispravni i nekompromitirani. Jedna metoda, validacija proizvoda, radi serijski broj koji je baziran na jedinstvenoj značajci na kompjuteru korisnika (poput njegove MAC adrese), tako da se ti serijski brojevi ne mogu jednostavno duplicirati jer ovise o korisnikovom hardveru. Neke od novijih metoda uključuju traženje periodične validacije CD ključa s internetskim serverom. Za igre s online komponentom, poput otprije spomenutog Battle.neta, ovo se radi svaki put kad se korisnik logira odnosno prijavi. Server može imati i blacklistu svih serijskih brojeva koji su banirani.

Kontroverzije uredi

Neke od najefektivnijih metoda zaštite su i kontroverzne, zbog nekonvencije, veoma strogog provođenja i kazni te, katkad, lažno pozitivnih slučajeva (engl. false positives).

Nekonvencionalnost uredi

Serijski brojevi mogu biti donekle nekonvencionalni za krajnjeg korisnika. Ne samo što se serijski broj mora utipkati svaki put kada se instalira program, već se korisnik mora pobrinuti za to da ga ne izgubi. Izgubljeni serijski broj uglavnom znači i da je program beskoristan kada se deinstalira.

Također se može dogoditi da nešto u distribuciji pođe krivo. Ako je proizvod distribuiran s krivim serijskim brojevima ili čak i bez njih, onda je sami CD beskoristan. Tako su, primjerice, sve kopije igre Splinter Cell: Pandora Tomorrow u Australiji bile bez serijskog broja.[1]

Kazne uredi

Mnogi su slučajevi trajnih banova od strane kompanija koje otkriju kršenje uvjeta korištenja njihovog softvera. Nije stoga ni rijetkost da online sustavi imaju pohranjenu blacklistu s nelegalnim serijskim brojevima. Korisnici za koje se otkrije da koriste neki nelegalni broj moraju ponovno nabaviti softver.

Posebno je kontroverzna situacija kada se desi da je više serijskih brojeva zajedno povezano. Ako su neki proizvodi ovisni o drugima (npr. expansion pack) može se dogoditi da, ako tvrtka otkrije da se "lažni" serijski broj koristi za neki expansion pack, osim spomenutog proizvoda, svi povezani proizvodi također budu banirani. Slično, s Valveovim Steam servisom, svi proizvodi koje korisnik nabavi povezani su u jedan račun, i ako je on baniran, softverski proizvodi su beskorisni. [2]

Lažno pozitivni slučajevi uredi

Banove obično postavi server kod detekcije cracka, obično bez ljudske intervencije. Ponekad su legitimni korisnici pogrešno optuženi za kršenje licence, i banirani u brojnim lažno pozitivnim slučajevima. Ove se greške katkada ispravljaju, kao u primjeru World of Warcrafta[3].

Veliki dio legitimnih korisnika koji su banirani (kao u slučaju WoW-a koji je gore spomenut) su korisnici nepodržanih platforma. Primjerice, Linux korisnici mogu pokretati Windows aplikacije preko kompatibilnih layera kao što su Wine i Cedega. Server može ova okruženja prepoznati kao crackove, što rezultira banom.

Vraćanje serijskog broja uredi

Program za vraćanje serijskih brojeva je dizajniran za čitanje i dekripciju serijskog broja u njegovu originalnu poziciju. Kada se serijski broj vrati u svoju originalnu poziciju, može se koristiti za reinstalaciju softvera za koji je potreban.

Vidi još uredi

Izvori uredi