Serial Experiments Lain

Serial Experiments Lain (シリアルエクスペリメンツレイン Shiriaru Ekusuperimentsu Rein?) japanska je avangardna SF anime serija koju je režirao Ryutaro Nakamura, dok je likove dizajnirao Yoshitoshi ABe,a scenarij napisao Chiaki J. Konaka. Emitirana je na kanalu TV Tokyo od jula do septembra 1998. Serija se bavi temama kao što su stvarnost, identitet i komunikacija,[1] uz pomoć filozofije, povijesti kompjutera, cyberpunk literature i teorija zavjere.

Serial Experiments Lain

korice DVD-a na kojima je junakinja Lain Iwakura.
シリアルエクスペリメンツレイン
(Shiriaru Ekusuperimentsu Rein)
ŽanrCyberpunk, horor, SF, drama, misterij
TV anime
RežijaRyūtarō Nakamura
ProducentYasuyuki Ueda
Shojiro Abe
ScenaristChiaki J. Konaka
KompozitorReichi Nakaido
StudioTriangle Staff
Pioneer LDC
MrežaTV Tokyo (1998)
Mreža na engleskomG4techTV Canada (Kanada)
KTEH, TechTV, FUNimation Channel (SAD)
Animax South Africa (Južna Afrika)
Originalno prikazivanje6. 7. 1998.28.9. 1998.
Epizode13
Video igra
RazvioPioneer LDC
ObjavioPioneer LDC
PlatformaPlayStation
Objavljeno26. 11. 1998.
Manga
The Nightmare of Fabrication
AutorYoshitoshi ABe
IzdanaMaj 1999

Glasovne uloge uredi

Recenzije uredi

Na websiteu Anime Academy recenzent Kain je seriji dao ocjenu 75%:

"Tijekom velikog dijela prve polovice serije, ima jako malo razgovora. Na neki način, to je paralela toga kako se osjećam prema ovom animeu: likovi su se jedva obratili jedno drugom, a ni Serial Experiments: Lain nije mi se puno obratio. S tehničke strane, ovo je dobar anime... većinom. Radnja je doista izvrsna; obrati su stalni, iako će ih iole ozbiljni veteran animea za razmišljanje već davno prije pogoditi. Lain je nešto poput moderne drame o Isusu prilagođena dobu kompjutera i Interneta. Takav će anime bez sumnje imati veliku primamljivost onima koji puno vremena provode online, poput mene. Ipak, moram priznati da, iako me priča intrigirala od početka do kraja, likovi me nisu. Od Lain do njene obitelji do MiB, nitko nije zadobio moju pozornost niti me pitao da se brinem o njima; svatko je bio tako beživotan i isprazan da je njihova egzistencija više tek ispunjavala uloge potrebne za priču nego li je definirala te uloge."[2]

Jason Bustard je na websiteu THEM Anime seriji dao 4 od 5 zvijezdica:

"Serial Experiments Lain mora da je jedna od vizualno najefektivnijih, najoriginalnijih, a opet potpuno zbunjujućih anime naslova ikada zamišljenih... Ova serija daje potpuno novu perspektivu na ljudsko stanje. U biti, to je priča o komunikaciji. Kako smo svi povezani jedno s drugim, a opet odvojeni u isto vrijeme, bilo putem telefona ili kompjutera. Likovi, od tihe Lain, preko njenog otaku oca, umišljene starije sestre i prijatelja koji ogovaraju nisu osobito duboko istraženi, poglavito zato jer ni nema potrebe za tim. S njima se možete lako poistovjetiti, što pomaže da se radnja fino razvija. A radnja je i to kakva. Nakon što sam pogledao prve četiri epizode, imao sam dojam kao da mi je mozak izvađen i preokrenut naopačke prije nego li je zamijenjen. Ovo sigurno nije vaš tipičan anime za Dragon Ball-Ranma-Pokemon mase. Dubok je i provokativan, te potiče na razmišljanje o tome što se događa na svakom koraku. Upravo kada pomislite da ste otkrili priču, zavezati će novi čvor koji morate otpetljati."[3]

Izvori uredi

  1. Napier, Susan J. (November 2002). When the Machines Stop: Fantasy, Reality, and Terminal Identity in "Neon Genesis Evangelion" and "Serial Experiments Lain". Science Fiction Studies 29 (88): 418–435. ISSN 00917729. 
  2. Kain (16. 3. 2002). Serial Experiments: Lain. Anime Academy. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-21. Pristupljeno 2016-01-13. 
  3. Jason Bustard (2000). Serial Experiments: Lain. THEM Anime 4.0. 

Eksterni linkovi uredi