Sergaši (slov. Srgaši - tal. Sergassi) naselje od 207 stanovnika u sjeverozapadnoj Istri u sastavu općine Kopar, Primorska (Slovenija).

Sergaši
Karta: Najdi.si, Geopedia.si
Nadmorska visina: 173,4 m
Historijska imena: Čerešnjol - Ceresiòl
Broj stanovnika: 207
Površina: 1,45 km2
Poštanski broj: 6274 Šmarje (Monte di Capodistria)
Općina: Kopar - Capodistria
Pokrajina: Primorska
Statistička regija: Istrsko-kraška
Izvor: SURS, popis stanovništva 2002.

Geografija uredi

Na raskršću Crozera Montetoso, ceste Kopar-Pula, u blizini antičke Via Flavia, odvojak prema zapadu vodi prema dolini potoka Drnica (Val Derniga); nakon 1 km na pola puta prema obali između šumaraka i obrađene zemlje nalazi se Sergaš.

Poljoprivredno je selo smješteno na padinama brežujka koji dijeli dolinu Dernige od potoka Derešnjak; okrenuto prema jugu sa smokvama, ulikama, veikim vinogradima i tršćacima. Kuće su kamene i u selu prestaje asfaltna cesta, a staza vodi u dolinu da bi se uspinjala prema Šaredu (Saredo)

Toponim uredi

Ime sela dolazi od prezimena Sèrgas, koje porodica se ovdje doselila prije 200 godina. Autohtoni naziv sela slovenskih i hrvatskih Istrijana je Sergaši, sloveniziran u Srgaši. Prethodn naziv sela je bio Čerešnjol -Ceresiòl, vjerojatno zbog nasada trešanja istarski slavenski čerišnja, čerešnja (tal. ciliegi).

Stanovništvo uredi

Prema popisu stanovništva 2010. Sergaš je mao 173 stanovnika, da bi prema podacima Statističkog uredanSlovenije u 2020. iao 207 stanovnika.