Senza pietà (sh. Bez milosti) je italijanski crno-bijeli film snimljen 1948. u režiji Alberta Lattuade. Radnja se događa u Livornu pred kraj, odnosno neposredno nakon Drugog svjetskog rata gdje je za vrijeme Italijanske kampanje boravio veliki broj crnih američkih vojnika. Protagonist, čiji lik tumači John Kitzmiller, je crni vojnik koji, kao i neki njegovi suborci, odlučuje ostati Italiji umjesto da se vrati u domovinu gdje bi ga ponovno dočekala rasna segregacija; nakon toga upoznaje i zaljubljuje se u italijansku djevojku (koju tumači Lattuadina supruga Carla Del Poggio), koju je siromaštvo natjeralo u prostituciju.

Senza pietà
John Kitzmiller i Carla Del Poggio u sceni filma
RežijaAlberto Lattuada
ProducentCarlo Ponti
Clemente Fracassi
ScenarioFederico Fellini
Tullio Pinelli
sinopsis: Federico Fellini
Tullio Pinelli
Predložakpriča; autor:
Ettore Margadonna
UlogeCarla Del Poggio
John Kitzmiller
Pierre Claudé
Giulietta Masina
MuzikaNino Rota
FotografijaAldo Tonti
MontažaMario Bonotti
DistribucijaLux Film
Datum(i) premijere
8. 1948 (1948-08)
(Venecija)
Trajanje95 min.
Zemlja Italija
Jezikitalijanski
Bruto prihod201,500.000 lira

Senza pietà, na čijem je scenariju radio Lattuadin mnogo poznatiji prijatelj Federico Fellini (čija se supruga Giuletta Masina također pojavljuje u filmu), je inspiraciju pronašao u stvarnim događajima, te je sniman na autentičnim lokacijama. To je uključilo i šumu Pineta di Tombolo kraj Pise gdje su nakon rata odbjegli američki dezerteri podigli improvizirano naselje i neko vrijeme se uzdržavali crnom burzom i raznim vrstama kriminala. Kitzmiller je, pak, poput svog lika, u Italiju došao kao vojnik za vrijeme rata te je odlučio ostati, pri čemu mu je Senza pietà lansirala karijeru.

Senza pietà je premijerno prikazana na venecijanskoj Mostri i uglavnom je dobila dobre kritike, te se smatra jednim od značajnijih ostvarenja neorealizma. U SAD je, međutim, dočekan s velikom dozom neodobravanja, jer je ljubavna veza između crnca i bjelkinje, s obzirom na tada važeće rasne predrasude i institucionalnu segregaciju predstavljala tabu temu.

Vanjske veze uredi