Senso

(Preusmjereno sa Senso (film))
Senso

Alida Valli i Farley Granger u sceni filma
Režija Luchino Visconti
Scenario Carlo Alianello
Suso Cecchi d'Amico
Giorgio Bassani
Luchino Visconti
Giorgio Prosperi
Predložak Senso; autor:
Camillo Boito
Uloge Alida Valli
Farley Granger
Heinz Moog
Massimo Girotti
Rina Morelli
Christian Marquand
Marcella Mariani
Muzika Anton Bruckner (Simfonija No. 7, adaptacija Nino Rota[1])
Fotografija G.R. Aldo
Robert Krasker
Montaža Mario Serandrei
Distribucija Lux Film
Datum(i) premijere
3. septembar 1954 (1954-09-03) (Venecija)
Trajanje 117 min.
Zemlja  Italija
Jezik italijanski

Senso je italijanski igrani film snimljen 1954. u režiji Luchina Viscontija. Predstavlja adaptaciju istoimene novele Camilla Boita. Radnja je smještena u sjevernu Italiju pred i za vrijeme rata protiv Austrije 1866. godine. Protagonistica, čiji lik tumači Alida Valli, je Livia Serpieri, bogata i udana plemkinja koja započinje vezu sa Franzom Mahlerom (koga tumači Farley Granger), naočitim austrijskim oficirom, te je nastavlja bez obzira što zbog nje stradaju njeni patriotski rođaci, ona sama bude financijski iskorištavana, a za Franza se ispostavi da je amoralni kukavica i dezerter.

Senso, snimljen u boji, sa velikim budžetom i mnogo truda kojim se rekonstruirala Italija na kraju Risorgimenta, predstavljao je jedan od najambicioznijih projekata tadašnje italijanske kinematografije. Visconti je u svom scenariju značajno izmijenio i proširio radnju, a originalno je kao glavne glumce namjeravao angažirati Ingrid Bergman i Marlona Branda; od toga je odustao jer Bergman nije pokazala interes za projekt, a producenti smatrali da je Granger daleko veća i perspektivnija zvijezda. Premijerno je prikazan na venecijanskoj Mostri, a dobio je i niz zapaženih nagrada.

Godine 2002. je Tinto Brass snimio remake pod naslovom Senso '45 koji je radnju smjestio u Italiju na kraju Drugog svjetskog rata.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi